Новият кмет на Кабул нареди на жените, които работят в

...
Новият кмет на Кабул нареди на жените, които работят в
Коментари Харесай

Кметът на Кабул призова жените да си останат вкъщи

Новият кмет на Кабул подреди на дамите, които работят в общински структури, да си стоят вкъщи, в случай че мъже могат да извършват техните длъжности. Хамдула Хумани съобщи, че талибаните считат за належащо дамите да си останат вкъщи известно време. Това е последното ограничаване, наложено на дамите в Афганистан от новото ислямистко държавно управление в страната и все по-застрашително припомня на предходното им ръководство през 90 -те години на предишния век, когато им беше неразрешено да се образоват и да вървят на работа.

След завземането на властта в страната предишния месец, талибаните обявиха, че правата на дамите ще бъдат зачитани „ в границите на ислямското законодателство “. Управлението им обаче поддържа прецизното пояснение на правната система на исляма, закона на шериата.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Valerie Plesch (@valerieplesch)

Този уикенд междинните учебни заведения бяха отворени още веднъж, само че единствено момчета и учители мъже бяха позволени назад в класните стаи. На университетите е подредено да разделят занятията по пол, само че не е ясно каква персонална независимост ще дадат на дамите.

Meждувременно чиновници в афганистанската столица Кабул замениха надписи на министерството на дамите в страната с тези на нравствената полиция на талибаните, а някогашни служителки на министерството обявиха, че не им е било разрешено да влязат в постройката. Жените споделят, че се пробват от седмици да се върнат на работа, само че им било заявявано да се приберат вкъщи.

Затова и в неделя дами проведоха митинг пред министерството, като държаха табели, които приканват за присъединяване им в публичния живот. „ Обществото, в което дамите не са дейни, е мъртво общество “, гласи девиз на митинга.

„ Аз съм единственият член на фамилията ми, който работи. След като няма министерство, какво би трябвало да вършат афганистанските дами? “ – пита жена, която работи в министерството.
    Вижте тази обява в Instagram.           
 

„ Защо ни лишават правата? Ние сме тук поради правата си и правата на нашите дъщери “ – споделя 30-годишната Басира Тавана.

Управлението на Афганистан като че ли крачи решително към тъмното минало, като употребява все същите остарели кодове, с които лимитира всеки ентусиазъм към независимост. А следствията от това може да бъдат пагубни за живота на всяка модерна жена в Афганистан.

 
Къде по света е най-опасно да живее една жена?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР