Новият китайски вирус може да се появи в Русия в

...
Новият китайски вирус може да се появи в Русия в
Коментари Харесай

Новият коронавирус вече създава напрежение в руската и световната икономика

Новият китайски вирус може да се появи в Русия в средата на февруари, счита специалист, представен от съветското онлайн издание "Лента ". Висок е рискът новата пневмония да засегне и Руската федерация, гласи оценката на Владимир Чуланов, зам.-директор на Националния медицински проучвателен център за белодробни и инфекциозни болести, приказвал пред профилираното издание "Фармацевтический вестник ".

С цел да предотврати проникването на вируса в страната, Русия ще затвори сухопътната граница с Китай в 5 далекоизточни района, осведоми "Известия ", като се базира на вицепремиера Татяна Голикова. "Днес следва Москва да вземе решение за режима на въздушните транспорти от и до Китай, а на висшите образователни заведения ще бъде предложено да удължат ваканциите за китайските им студенти ", се споделя в материала.

Броят на умрелите в Китай от новия ковид доближи 170 души

"Междувременно съветският бизнес към този момент се пробва да печели от епидемиологичната опасност ", установи "Росийская газета ". "В московските аптеки най-вече се харчат в този момент медицинските маски - единствено поради заплахата в Русия да проникне китайският ковид. Изделията костват жълти копейки, само че в съветските интернет магазини цената им скочи няколко пъти през последните дни ", прибавя официозът.

"На фона на шумотевицата около инфекцията фармацевтичните компании стартират да вършат пари ", отбелязва "Свободная преса ". "Спекулациите на тематика "убийственият вирус " носят дивиденти - по-специално за притежателите на аптеки ", написа вестникът, който подлага на критика много натрапчивата реклама на избрани сякаш противовирусни средства, витамини и даже биоактивни добавки. Фармацевти в Санкт Петербург упорито пробутвали " на всички гости листовки с апел да се готвят за идването на вируса.

Европейски Съюз следи зорко обстановката с ковид

"Някои май гледат на новия вирус като на подарък от ориста, тъй като предходната зараза заглъхна още преди години. Шумотевицата несъмнено е дело на корупционери от интернационалните организации ", разяснява доктор Александър Мясников. "Дори в Китай няма всеобщо заразяване, камо ли зараза - инфектираните са незабележим дял от %. От елементарен грип умират също толкоз хора, а от затруднения след него - още повече, в сравнение с от ковид ", твърди съветският доктор.

"Напрежението към тематиката в света пораства - самолетните компании една след друга преустановяват полетите за Китай ", показва обаче пред "Взгляд " Олег Пантелеев, началник на браншовата аналитична организация "АвиаПорт ". "Гражданската авиация към този момент се сблъска преди години с сходни проблеми, по-специално поради птичия грип и атипичната пневмония от 2003 година - това бе кратковременен фактор, само че той въпреки всичко понижи размера на транспортите в международната авиация и в последна сметка аргументи в бранша загуби за доста милиарди ", прибавя специалистът.

Първи случай на болест с новия ковид бе регистриран във Финландия

"Разпространението на ковид стартира да се отразява на товарните транспорти от и за Китай ", написа "Комерсант ". "Китайската провинция Хубей, където е първичното огнище, спря за един месец товарните жп транспорти от и до външния свят. Авиокомпаниите не престават всеобщо да се отхвърлят от полети до Китай, в това число пътнически. С оглед китайската Нова година и епидемията бизнесът тече едва и няма съществени проблеми, само че превозът и доставчиците признават, че усещат към този момент компликации ", добавя изданието.

"Ако нещата се влошат, може да бъдат нарушени индустриалните вериги ", предизвестява "Новая газета ". "Компанията "Епъл " да вземем за пример има два подизпълнителя в китайския град Ухан, откъдето потегли вирусът - мегаполисът е огромен индустриален хъб. Засега обаче има късмет вредите от вируса да бъдат умерени, колкото от ТОРС (Тежкия изострен респираторен синдром, който се появи в Китай през 2003 година, б. р.) - към 50 милиарда $. За задачата обаче ще е необходим шанс - ниска инфекциозност и смъртност, а също по този начин решителни и професионални дейности на китайските управляващи. И към този момент освен на китайските ", акцентира вестникът.

"Коронавирусът порази международната стопанска система ", декларира в заглавие "Независимая газета " и предсказва нови съкращения на петролодобива. "Заради епидемията брутният вътрешен артикул на Китай ще изгуби към един % още през първото тримесечие, считат китайски специалисти. Отсега някои хора вършат разбор на загубите и броят интернационалните компании, които унищожават своя бизнес в Китай. Очакваното закъснение на темпото към този момент докара до спад в цените на петрола, който страните-износителки се канят да спрат, удължавайки съглашението на ОПЕК+ за ограничение на добива. За Русия това развиване ще значи да изгуби приходи от износа ", предвижда всекидневникът.

Трима души в България са под наблюдаване със подозрения за китайския ковид

"Властите в провинция Хубей ще търсят наказателна отговорност от инфектираните с новия вирус, в случай че умишлено нарушат нормите за сигурност, оповестява "Вечерняя Москва ". "Регионалното ръководство на публичната сигурност съобщи, че ще санкционира инфектирани, които съзнателно популяризират вируса, да вземем за пример като плюят по незаразени жители. За престъпни нарушители ще бъдат считани и хората с диагноза вирусна пневмония, които откажат да извършват карантинните ограничения и да се подложат на лекуване. Строги ограничения ще се вземат против всички, които целеустремено вредят на медицинския личен състав, атакуват медиците, обществено ги наскърбяват или заплашват ", твърди китайското силово ведомство.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР