Новият изпълнителен директор на сдружение Бизнесът за Пловдив Александър Стайков

...
Новият изпълнителен директор на сдружение Бизнесът за Пловдив Александър Стайков
Коментари Харесай

Александър Стайков: Ще помагаме за развитието на Пловдив

Новият изпълнителен шеф на съдружие " Бизнесът за Пловдив " Александър Стайков е на 43 години. Има три дипломи за висше обучение - приключил е българска лингвистика с проучване на гръцки език в Югозападен университет в София, финанси във Великотърновския университет и здравен мениджмънт в МУ - Пловдив. Работил е в охранителна компания „ Егида “ в София, бил е административен шеф в IT компания в София и на същата служба в „ Ботев “ - Пловдив. През 2010 година е оглавил Общинска защита - първо като член на Съвета на шефовете на комерсиалното сдружение, по-късно като негов ликвидатор и по едно и също време шеф на Общинско дружество „ Охрана и сигнализация “, а след преобразуването му като шеф на Оперативна програма „ Общинска защита “.

За изпълнителен шеф на съдружие " Бизнесът за Пловдив " е назначен неотдавна след извоюван конкурс.

- Г-н Стайков, за какво предпочетохте съдружие " Бизнесът за Пловдив " пред " Общинска защита "?

- Това е едно ново начало. Сдружението работи за богатството на града и неговия приоритет, по тази причина взех решение, че мога да бъда потребен. Участвах в конкурс за длъжността и го завоювах.

- " Общинска защита " не работи ли за богатството на града?

- Разбира се, че " Общинска защита " извършва значими и нужни функционалности за публичния ред в Пловдив. Но " Бизнесът за Пловдив " дава по-широки благоприятни условия да се подкрепи развиването на Пловдив и региона, за основаване на по-благоприятна атмосфера за вложения и туризъм, за разпространение на културно-историческите полезности. В сдружението членуват 34 компании. Новият ръководител на Управителен съвет е Атанас Рогачев, притежател на компания " Атаро клима ". В съвета вземат участие авторитетни предприемачи, измежду които са Максим Митков на " Макском ", Любозар Фратев на " Новиз ", Илиян Филипов на ПЕМК, Здравко Линкин на " Профилинк " и други. Всеки от членовете на сдружението сигурно може да бъде потребен за Пловдив и региона със свои хрумвания, експертиза и оферти.

- По какъв метод ще се оказва тази помощ?

С разговор по значимите проблеми,

който сдружението води и ще продължава да води отсега нататък с регионалната администрация, Община Пловдив, Общинския съвет, с неправителствени организации. Бизнесът е по-гъвкав от една общинска или регионална администрация и задачата на това партньорство е да се случват положителни неща. Тепърва следва да сътворяваме работни групи за разнообразни сфери на стопанската система, културата, туризъма.

- Как спечелихте състезанието за изпълнителен шеф?

- Трудно, само че няма да влизам в детайлности.

- Вярно ли е, че заплатата ви е 4000 лв., което е четири пъти повече от директорския пост в " Общинска защита "?

- Не бих желал да разясня това творчество.

- Радвате ли се, че към този момент няма да сте зависещ на кмета?

- Този въпрос не е доста правилен. На всяко работно място човек се преценява с изискванията, които му се слагат. Работата в " Общинска защита " ме научи на доста неща, в това число сътворих доста контакти, които ще ми бъдат от изгода, и аз съм признателен, че ми беше предоставена тази опция.

- Сдружението ще взе участие ли под някаква форма на изборите за локалната власт?

- В устава категорично е записано, че

" Бизнесът за Пловдив " не се занимава с политическа активност.

- Г-н Стайков, до през вчерашния ден бяхте шеф на " Общинска защита " и чудесно познавате работата на това дружество. Защо, в случай че Община Пловдив има своя конструкция за защита, огромни общинските обекти се охраняват от частни компании? Например " Колодрума "?

- Ресурсът на „ Общинска защита “ е стеснен, още повече че общинските обекти се усилват. Не виждам нищо нелогично след съответните процедури частна компания да поеме опазването на даден обект. Общинското дружество има лиценз за самоохрана, което значи, че може да пази общински обекти, само че не и частни. Охранява непрекъснато 37 обекта, да вземем за пример обществените домове, Община Пловдив, Общинския съвет. Над 200 обекта са оборудвани със СОТ, която система се поддържа от предприятието. Техниката е обвързвана с действен център, където също по този начин са изведени и близо 150 камери за непрекъснато видео наблюдаване. В случаите, когато става нещо неправилно, автопатрулите незабавно осведомят съответното ръководство на Министерство на вътрешните работи.

- Колко чиновници работят в предприятието и с какви заплати?

- На щат са назначени близо 300 чиновници.

Основната заплата на охранител е 588 лв.

Както се знае, има наклонност през 2019 година възнагражденията да се вдигнат с 15 %. В съпоставяне с частните охранителни компании заплащането в общинското дружество е по-добро. За дневната промяна е обезпечен обяд, за нощната -топла вечеря, която се доставя на кетъринг. Всеки ден менюто е друго.

- Различават ли се условията за частните и общинските
охранители?


- Не. Има набор от наложителни документи по Закона за частните охранителни компании, който важи и за общинското дружество. Изисква се охранителят да бъде физически и душевен здрав, да не е съден, да има документ от Националната следствена работа, да е изкарал курс за охранител в лицензирана компания. Контролът на тази активност се реализира от Министерство на вътрешните работи, където ежемесечно се подават информации за наличния състав и охраняваните обекти. Отделно чиновници на районните ръководства на полицията ревизират документите.

- Създава се усещане, че главната активност на " Общинска защита " е налагане на наказания за погрешно паркиране. С тази цел ли е основано това звено и би трябвало ли да бъде по този начин?

Налагането на глобите не е единствената активност,

а е една от многото в " Общинска защита ". Предприятието управлява осъществяването на всички наредби на Община Пловдив - за запазване на околната среда, за зелената система, за публичния ред, за паркиране и престой и така нататък През предходната година да вземем за пример бяха наложени санкции за погрешно паркиране с над 20 000 фиша. Тази мярка е нужна, тъй като в ремонт и създаване на тротоари се влагат доста средства и настилката се разрушава, когато от горната страна се качват коли. Да не забравяме, че тротоарите са за пешеходци. Ако са заети от спрени коли, минувачите са принудени да слизат на пътното платно, което основава предпоставки за произшествия.

- Къде дежурят патрулите?

- Най-много са в централната градска част, по ул. „ Княз Александър Батенберг “, „ Райко Даскалов “, Цар-Симеоновата градина, в Стария град. Превенцията има огромно значение за опазването на публичния ред.

- В Пловдив има цяла войска контролни институции - Областна дирекция " Полиция ", Общинска полиция, Инспекторат, " Общинска защита ". Защо вандалите не престават да вилнеят със страшна мощ и няма осъдени?

Не може служители на реда и охранители да дежурят до всяка скамейка,

подлез или автобусна спирка. " Общинска защита " оказва помощ за публичния ред, доколкото има опция. Задържали сме и малолетни, и малолетни, които чупят, драскат със спрейове, разрушават, след което ги поема детска педагогическа стая. Безспорно има нужда от активността на " Общинска защита ". Например по време на обход патрулът беше забелязал огън до Джумая джамия и в точния момент уведомил Пожарната и районното ръководство на Министерство на вътрешните работи, вследствие на което огънят бързо беше загасен. Друг образец - допреди няколко години в Стария град имаше доста обири, изключително на медни улуци. Крадци влизаха в дворове на хората, само че откакто се вкара нощна защита, кражбите внезапно понижиха.

- Постоянно се приказва за нуждата от видеонаблюдение. Предвиждахте ли, до момента в който към момента бяхте шеф на " Общинска защита ", монтаж на нови видеокамери?

- По план за видеонаблюдение по бул. „ Кн. Мария-Луиза “ от църквата „ Св. Петка “ до бул. „ Източен “ подготвихме да се инсталират над 20 камери. Видеонаблюдение към този момент има в подлеза от северната страна на Тунела, където до неотдавна непрестанно чупеха и цапаха стените. Сега такива вандалски прояви няма. Видеокамери ще бъдат сложени на Сахат тепе, а след ремонта - и на Бунарджика. Благодарение на Центъра за видеонаблюдение към " Общинска защита " помогнахме на полицията за следствие на кражба на коли. От видеонаблюдението има огромна изгода и се надявам, че Община Пловдив ще продължи да го уголемява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР