Новият италиански вътрешен министър иска да гони мигранти – поне

...
Новият италиански вътрешен министър иска да гони мигранти – поне
Коментари Харесай

Италия търси 500 хил. мигранти, за да ги изгони

Новият италиански вътрешен министър желае да гони мигранти – най-малко 500 хиляди души. Но няма по какъв начин да успее – първо, тъй като толкоз въобще няма да откри, и, второ, тъй като популистите в Европа се блокират взаимно, написа " Дойче веле ".

Броят на пристигналите в Италия бежанци и претенденти за леговище е намалял със 75 % спрямо предходната година. От началото на годината в Италия са пристигнали единствено 13 хиляди души по море основно от Либия. Споразумението с Либия и засиленият граничен надзор оказват по този начин предстоящото от Европейски Съюз и Италия сплашващо влияние. С други думи - обратът настъпи още преди да бъде формирано новото държавно управление в Рим. Популистите в него обаче се държат по този начин, като че ли има някаква нова " инвазия ", както се показва вътрешният министър Матео Салвини. Само дето това въобще не дава отговор на истината. Вярно е, че през последните пет години в Италия са пристигнали 700 хиляди бежанци и мигранти, търсещи леговище. Повече от подозрително е обаче изказванието на новото държавно управление, че 500 хиляди от тях към момента живеят незаконно сред Алпите и Сицилия.

Много от тези хора в това време са получили леговище, само че са се отправили към Северна Европа – да вземем за пример към Германия, Франция или някоя друга страна от Европейски Съюз. Така че раздуваният от популистите " проблем " в действителност е надалеч по-малък. Въпреки това Матео Салвини не стопира да повтаря, че Италия не е бежанският лагер на Европа.

Италианските филантропични организации, помагащи на бежанците, допускат, че броят на идващите в Италия мигранти ще понижава още и че популистите ще си припишат това като персонална заслуга, въпреки че в реалност жънат плодовете на досегашната миграционна политика на Европейски Съюз. От към този момент три години насам вътрешните министри от Европейски Съюз залагат на засилени ограничения за надзор по турско-гръцката граница и по морския маршрут през Средиземно море към Италия.

Гръмки слова

Дяснопопулисткият министър на вътрешните работи Салвини гръмогласно разгласи, че " незаконните " към този момент трябвало да си стягат багажа. Това изявление обаче надали ще провокира някакъв съответен резултат в Италия. Засиленото репатриране на мигранти без право на леговище беше цел, преследвана и от предходното държавно управление. През предходната година италианските управляващи са репатрирали 6500 души. Сега Матео Салвини желае да изгони словом и цифром 500 хиляди души. Първо обаче би трябвало да ги открие, след това да построи големи лагери, в които да ги настани, а по-късно и да потърси страни, подготвени да одобряват мигрантите. И не на последно място ще би трябвало да отпусне 2.3 милиарда евро единствено за превоза и съпровождането на хората. Затова помощните организации считат, че новото държавно управление ще реализира няколко алегорични акции за репатриране, колкото дясноекстремистката " Лига " да може да твърди, че извършва обещанията си.

Но това, което фактически се трансформира в Италия, е общественият климат. Създаването на настроения против бежанците към този момент не стряска обществото както преди. При това същите тези мигранти биват експлоатирани в Италия като евтина работна ръка. Правозащитниците считат, че тормозът и насилието против бежанците също ще набъбнат. Преди четири дни в Южна Италия беше убит един мигрант от Африка, други двама бяха ранени. От кого остана неразбираемо. Подобен случай беше регистриран и при започване на годината.

Разногласията

Вътрешните министри от Европейски Съюз са единомислещи по това, че Италия и Гърция носят отговорност за мигрантите, които стъпват на тяхна земя, само че признават и това, че двете страни носят прекомерно огромно финансово задължение.

Предвиденото преразпределяне на бежанците от Италия и Гърция към останалите европейски страни обаче се провали. Открито ксенофобските държавни управления на Унгария и Полша блокират опита да бъде основана обвързваща система за преразпределяне на бежанците в бъдеще. Също и Австрия, където десните популисти вземат участие в държавното управление, пое сходно корав курс.

Десните популисти в Италия обаче желаят да прокарат таман противоположното, с цел да се отърват от част от мигрантите. Те желаят да се откажат от правилото, залегнал в Дъблинското съглашение за първоприемните страни. Вътрешният министър Салвини упорства за въвеждането на непрекъснато настояща система, посредством която да се пренасочват всички бежанци и мигранти и към други страни в Европейски Съюз. Ще бъде много мъчно да се съвместят тези два диаметрално противоположни метода. С държавно управление като италианското основаването на общоевропейска система за предоставяне на леговище ще стане още по-трудно, в случай че не и невероятно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР