Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, представи снощи своето проевропейско

...
Новият испански премиер, социалистът Педро Санчес, представи снощи своето проевропейско
Коментари Харесай

Новият испански премиер състави кабинет с рекордно много жени

Новият испански министър председател, социалистът Педро Санчес, показа нощес своето проевропейско държавно управление, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция. Кабинетът включва повече дами, в сравнение с мъже - надлежно 11 против 6. Той е най-преобладаващо женският в историята на Испания, отбелязва Агенция Франс Прес.

Правителството също така е с най-слабата парламентарна поддръжка след възобновяване на демокрацията в страната. Социалистическата партия има едвам 84 депутати в 350-членната долна камара на Народното събрание.

В разгара на подготовката за Брекзит и на фона на образуването на популистко държавно управление в Италия, новият испански кабинет е очебийно проевропейски, отбелязва " Франс прес ". Показателно за това е поверяването на отговорността за четвъртата стопанска система в еврозоната на върховен кадър на Европейската комисия.

Новото държавно управление пристигна на власт след вота на съмнение, гласуван на консервативния кабинет на премиера Мариано Рахой. То ще би трябвало да търси поддръжката на радикалната лява партия " Подемос " ( " Ние можем " ), баските националисти и каталунските сепаратисти, с помощта на които държавното управление на 63-годишния Рахой падна от власт, отбелязва " Франс прес ".

Санчес, на 46 години, няма управнически опит. Вторият човек в новото държавно управление е вицепремиерът Кармен Калво. Експерт по конституционно право, 60-годишната Калво е била министър на културата в интервала 2004-2007 година Тя ще оглави и възобновеното министерство на равноправието - три месеца след изключителната " обща феминистка стачка " в Испания, показва " Франс прес ".

Новият министър на външните работи каталунеца Жозеп Борел - някогашен ръководител на Европейския парламент, който е срещу отцепването на североизточната област от Испания. Това провокира безпокойството на някои каталунски сепаратисти. Испанският министър председател даде обещание да стартира договаряния с новото каталунско районно държавно управление, само че акцентира, че всяко решение би трябвало да е в унисон с испанската конституция, съгласно която страната е неделима.

Надя Калвиньо, общоприет шеф за бюджета в Европейската комисия от 2014 година, бе назначена за министър на стопанската система. Педро Дуке - първият испански астронавт - стана министър на науката, нововъведенията и университетите. Бившият антитерористичен прокурор Долорес Делгадо оглави министерството на правораздаването, а някогашният арбитър от Върховния съд Маргарита Роблес - това на защитата.

Новият испански министър председател назначи толкоз доста дами на министерски постове, че в печата се появи въпросът дали Съветът на министрите не би трябвало да бъде преименуван на Съвета на министърките, отбелязва " Франс прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР