Новият халф на ЦСКА-София Юнес Санкаре даде ексклузивно интервю за

...
Новият халф на ЦСКА-София Юнес Санкаре даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Ново попълнение на ЦСКА-София: Надявам се да донеса титли

Новият халф на ЦСКА-София Юнес Санкаре даде извънредно изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+. Той е съотечественик на колоритния Ибрахима Гай, за който почитателите на „ алените “ си спомнят с носталгия. Сенегалецът пристигна надали не като необразован футболист, а си потегли като един от най-обичаните чужденци на " Българска войска ". И след това игра с триумф за Самсунспор, Цървена звезда и Локерен. За разлика от Гай, той идва с огромна визитка и е рожба на школата на гранда Пари Сен Жермен. Играл е още във френските Реймс, Дижон, Валансиен, Гинган и Бордо.  ЦСКА-София хвърли трансферна бомба, взе състезател с 33 мача за ПСЖ - Здравейте, мосю Санкхаре! Знаете ли, че един сенегалец си отвоюва вечно място в сърцата на почитателите на ЦСКА?

- Здравейте. Не, би трябвало да ви призная, че не съм в течение на това.

- Чувал ли сте за централния бранител Ибрахима Гай? Освен за ЦСКА, той игра за турския Самсунспор, за някогашния еврошампион Цървена звезда и за белгийския Локерен.

- Наистина скърбя, само че...Това е добре за него, отлично.

- Как избрахте да дойдете в ЦСКА? Как се развиха събитията към трансферa ви?

- Много бързо се развиха събитията. Получих позвъняване от президента. Дискутирахме, след това пристигнах да видя базата и по този начин.

- Какво знаехте за тима преди и какъв брой научихте от момента, в който пристигнахте в София?

- Както постоянно, преди да подпишеш с някой огромен тим въпреки това - погледнах какво е спечелил, какво е реализирал през годините. Мисля, че това е един огромен клуб за България, по-точно най-големият тук. Много съм горделив, че пристигнах в тим, който е спечелил десетки титли и да кажем по този начин в резюме - има културата да печели доста.

- Имали ли сте срещи с българския футбол до този миг? С какви усеща се отнасяте към България във футбола?

- Срещал съм Бербатов, когато той играеше в Монако. Що се отнася до български тимове - скърбя, само че нямам спомен да съм играл против тях на терена. Все отново, при толкоз доста изиграни мачове, човек не може да помни всичко, само че мисля, че съм играл единствено против Бербатов от българите.

- Познавате ли други български футболисти? Или може би сте чували единствено за някои от тях?

- Стоичков – да. Най-големият български футболист. Но, въпреки всичко ми дайте малко време, да понатрупам още знания за вашия футбол и след това давам обещание по в детайли да разясня.

- Колко мача от нашето състезание изгледахте и какво ви е мнението от видяното?

- Не съм гледал доста дуели, изгледах мачовете на нашия тим. Все отново, намираме се в комплицирана обстановка с този вирус. А и сме в края на сезона, играят се мачове на всеки три дни. Със сигурност притежаваме добър тим, само че има и какво да се направи още.

- Вероятно сте изгледали финала за купата на България. Как ви се видяха фeновете на ЦСКА и могат ли да се сравнят с някои последователи във Франция?

- Много прелестно съм сюрпризиран от почитателите на ЦСКА, както и от ентусиазма, който цареше на стадиона. Напомнят ми ненапълно на почитателите на Олимпик (Марсилия) с тази гореща поддръжка и характер. Що се отнася до самия мач - тъпо, че загубихме. Когато се извършват дузпи - постоянно е 50:50, само че от публиката в действителност съм доста удовлетворен.

- Какво очаквате да постигнете с ЦСКА?

- Не знам дали вие сте вярващи, само че аз съм набожен. Така, че единствено Господ знае. Що се отнася до мен, аз ще дам всичко, на което съм кадърен, с цел да може всички да се гордеят с мен и да са удовлетворени от представянето ми.

- ЦСКА има 31 шампионски трофеи в своята славна история, само че не е бил отличник от 12 години. Ще можете ли да помогнете още веднъж да покори върха?

- 31 пъти първенец, 20 пъти притежател на купата и 4 пъти на суперкупата. Да, несъмнено, че говорихме със притежателя на клуба по тематиката и аз пристигам в ЦСКА точно с това желание - през идващия сезон да спечелим шампионската купа. Не бива да крием нашите упоритости, а да ги потвърждаваме мач след мач, с цел да успеем да детронираме Лудогорец. С тима, който ще изградим идния сезон, мисля, че можем да реализираме хубави неща.

- В ЦСКА играят значително чужденци. Опознахте ли се? Какво ви е усещането от връзките в отбора?

- Отскоро съм тук, само че ми прави усещане, че играчите очевидно са в положителни връзки между тях. Съставът несъмнено живее в чудесна атмосфера. Бяхме посрещнати по великолепен метод от новите ни съотборници. Мисля, че с течение на времето връзките ни от ден на ден ще се утвърждават.

- Вие сте сенегалец, само че сте роден в Париж. Не се ли чувствате повече французин?

- Роден съм и съм израснал във Франция, само че съм от сенегалски генезис. Как да ви кажа - моят отговор на този въпрос е, че не можеш да избираш сред майка си и татко си.

- Как влязохте в академията на Пари Сен Жермен? Разкажете ни и някои забавни моменти от престоя си там.

- Как дойдох? Преди да го направя играех в един клуб –Пиерфит. Имаше проби, проведени от ПСЖ за влизане в академията. От моя тим дойдохме девет момчета. Не беше планувано това. Ние се представихме и ни споделиха - не, не е допустимо. Но по този начин се случи, че треньорът от академията, който трябваше да поеме тази селекция, се оказа, че познава нашия. Каза му - от тези девет, които си довел, би трябвало да има един добър. И те избраха мен. Съдба! Но в случай че този треньор не се бе оказал там на пробите, в никакъв случай нямаше да ме изберат и да попадна в ПСЖ. Това, несъмнено, стана след нужните проби, само че в действителност ориста ми оказа помощ тогава.

- ПСЖ е един от най-големите клубове в света сега. А кои бяха най-известните футболисти в тима по това време?

- Окоча, Роналдиньо, Анелка... Гледахме ги в профил по какъв начин упражняват. Понастоящем още повече се промени значимостта на този клуб. Когато аз пристигнах в клуба и Роналдиньо играеше, бях на 11-12 години.

- Играли сте доста пъти на " Парк де Пренс ". Знаете ли, че този стадион е обичан за България?

- Да, знам доста добре. Заради успеха ви против тима на Франция.

- Да се върнем на вашата кариера. Защо треньорът Пол Льо Гуен ви изпрати в Реймс?

- Още един знак на ориста. Първо, тъй като играхме надзорен мач против Реймс и второ, тъй като треньорът пристигна да гледа мача на запасите. И след това сподели - желая го на следващия ден на подготовка. Дотогава не ме беше гледал, само че по този начин ме притегли.

- Какъв клуб е Пари Сен Жермен? Каква е разликата от вашето време и в този момент, когато там са огромните пари?

- Да, има разлики. Сега атмосферата на стадиона е малко по-спокойна отпреди. Преди на трибуните имаше две групировки фeнове - Булон и Отьой. В момента това частично се върна, само че не в цялостна степен. А що се отнася до бюджета преди и в този момент – просто няма място за съпоставяне.

- Мислите ли, че ПСЖ може да завоюва Шампионската лига, откакто половин година тимът не играе мачове поради пандемията от ковид?

- Като парижанин по рождение, доста бих желал отборът да завоюва Шампионската лига. Все още е в огромната игра за трофея, само че ще бъде мъчно. Въпреки това е допустимо.

- Какво е смисъла на Неймар за ПСЖ и за френския футбол?

- Невероятен е. Той е феномен, огромен футболист и международна звезда. Самият факт, че играе в ПСЖ е огромна чест и се надявам да донесе трофея от Шампионската лига в Париж.

- Дижон, Валансиен, Гинган, Лил и Бордо - къде от всички тези тимове се чувствахте най-добре?

- Навсякъде. Винаги съм оставал по две-три години и имам положителни мемоари от всички тези клубове.

- Коя е обичаната ви позиция на терена?

- В средата на терена, при всички положения.

- Кой е най-паметният ви мач и голът, който няма да забравите до момента?

- О, толкоз са доста. На първо четене - това е първият ми мач с ПСЖ, една контрола в Лондон, в която срещнахме тима на Валенсия. Тогава треньорът ни реши да тества младите футболисти и се изправихме против имена като Аймар, Хоакин и спечелихме с 2:0 или 3:0. Направихме супер мач, аз също играх доста мощно. Този конфликт направи по този начин, че да ме виждат.

- Като младеж сте играл за младежките обединения на Франция. Защо не успяхте да продължихте в същото движение до мъжкия тим, който през днешния ден е настоящият международен първенец?

- Защото по този начин взех решение, персонален избор. Беше наслаждение да играя в националните обединения на Франция, само че когато човек порасне, има правото да направи своя избор и аз го направих.

- Имали сте опция да играете за Мавритания. От къде идва тя?

- Не, не, това е слух, който и аз не мога да схвана от кое място идва.

- В последна сметка поради какво най-много избрахте да облечете националната фланелка на Сенегал?

- Както ви споделих, това е персонален избор и решението е единствено мое.

- Помните ли първия си мач в националния тим през 2015 година? Срещу Алжир с Райс Мболи.

- Да, несъмнено, влязох като запаса тогава, помня и вратаря Райс Мболи.

- Кога за последно играхте за Сенегал?

- Преди международно състезание, много преди.

- Мечтаете ли за международното състезание в Катар през 2022 година с екипа на Сенегал?

- Не знам, уповавам се да мога да играя, не си конкретизирам специфични цели. Ще забележим.

- Мислите ли, че е допустимо един ден африканска страна да стане международен първенец?

- Да, дори съм уверен в това. Преди имахме закъснение от европейските тимове и от бразилците, само че в този момент се вижда, че африканските футболисти са измежду най-хубавите в света. Един ден ще пристигна нашият ред, както и в миналото ще пристигна редът на България.

- Дрогба, Ето`О, Салах, Мане. Кой е обичаният ви африкански футболист?

- Туре, Ето`О, Дрогба, Садио Мане, Адебайор. Има толкоз много…

- Какво е смисъла на Садио Мане за тима на Сенегал?

- Той е водачът и най-голямата звезда в тима. На него разчитаме да го поведе. Той осъзнава своята роля. Това, което прави в Ливърпул и в националния тим, ни кара да имаме вяра, че може да ни води на най-високия връх.

- Най-големите ви триумфи са Купата на лигата и Купата на Франция с ПСЖ, както и Купата на Франция с Гинган. Как бихте ги подредили по значимост в живота си?

- Да, само че за мен трофеите просто попълнят персоналната ти витрина. Чест е да спечелиш Купата на Франция - два пъти с ПСЖ и един път с Гинган. Чест е.

- От кой треньор сте научил най-вече?

- Без подозрение - Жослен Гурвенек.

- В края на престоя ви в Бордо имахте проблеми с треньора, тогава Гурвенек ли беше отпред?

- Не, не беше той. Това е една тематика, по която извинете не желая да приказвам. Но в случай че погледнете в този момент положението на Бордо, ще разберете, че и там има проблем.

- ЦСКА е осмият ви клуб в кариерата. Колко време се виждате в българския футбол?

- Надявам се да донеса титли и трофеи, а времето ще ни покаже какъв брой ще остана.

- Каква е вашата фантазия във футбола?

- Моята фантазия е да бъда експерт и да спечелвам титли. Не съм спечелил доста, само че - окей. Но в този момент съм в ЦСКА и особено тук желая да печеля купата и да играем с триумф в Европа. Разполагаме с отличен клуб, класен тим и страхотни почитатели, което значи, че можем да реализираме задачата си.

- Последно – какво най-вече ви впечатли и какво е най-странното за вас досега от живота в България?

- Не се усещам на непознато място тук, почтено. Има всичко належащо за това да си вършим добре работата. Нямах доста време да прегледам, само че хората са приятни, а страната несъмнено е красива. efbet Лига 31 кръг, неделя 12 юли  ЦСКА-София 21:00предстои  Берое
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР