Новият говорител на правителството – Лена Бориславова, даде първия си

...
Новият говорител на правителството – Лена Бориславова, даде първия си
Коментари Харесай

Кабинетът обмисля временно ограничаване в правомощията на КЕВР

Новият представител на държавното управление – Лена Бориславова, даде първия си брифинг през днешния ден след срещата на премиера Кирил Петков с регионалните шефове на регионите, най-пострадали от наводненията през последните дни. Стана ясно, че съдружните сътрудници са обсъждали и предлагането от КЕВР по-високи цени на тока, парното и газа.

Бориславова разяснява признатото в Народното събрание решение за мораториум върху цените на силата и водата. По думите й текстът, както е препоръчан от ГЕРБ, е неразбираем и има несъгласие със закона. Най-вероятно основаната краткотрайна комися за енергийната рецесия ще прецезира текстовете и ще се наложи преглусуването им в Народното събрание още на следващия ден. В рамките на държавното управление, на експертно равнище пък са се обсъждали и други вид за озатпяване на цените на тока и газа. От думите на Бориславова стана ясно, че кабинетът обмисля вид за краткотрайно ограничение на правата на КЕВР да трансформира цените на водата, тока и парното. Този период би могъл да е 3 месеца, изясни Бориславова. Друг вид е смяна в закона, която също да промени пълномощията на КЕВР и да направи работата на комисията по-прозрачна.

Новото държавно управление вкарва и нов метод във връзка с бедствия и рецесии като тази след поройните дъждове в Благоевградско, Смолянско и Кърджалийско. Бориславова разясни, че първо ще се създадат планове на цената на вредите и на потребността от ремонтни и възстановителни действия и по-късно правителсвото ще отпусне финансовите средства.

Областните шефове бяха инструктирани да се създадат до края на деня отчети с подробни планове за цени и сметки, с цел да се покрият вредите от наводненията. До края на седмицата ще се правят огледи на специалисти. Взети са незабавни ограничения за ремонта и построяването на мостове, там където са били срутени. Приоритет е търсенето на отговорност за лицата, които са рехабилитирали структурата през миналите 2 година и макар ремонтите се е стигнало до такива произшествия, акцентира представителят на Министерски съвет.

По тематиката за Република Северна Македония, Бориславова бе безапелационна, че няма оттегляне от позицията на България. Целта е договарянията да станат по-конструктивни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР