Новият главен прокурор ще бъде седмият такъв след 1989 г.

...
Новият главен прокурор ще бъде седмият такъв след 1989 г.
Коментари Харесай

От Татарчев до Цацаров: Демократичната история на българската прокуратура

Новият основен прокурор ще бъде седмият подобен след 1989 година Президентът Румен Радев върна през днешния ден на Висш съдебен съвет избора на Иван Гешев за основен прокурор. Той съобщи, че е очаквал едно същинско съревнование сред претенденти, а съгласно него методът за оповестяване на една единствена кандидатура от прокуратурата на Иван Гешев е подсилен и от Изпълнителната власт, която съгласно закона имаше право да издигне втори претендент. Мандатът на настоящия основен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари 2020 година

Кои бяха предшествениците на бъдещия основен прокурор?

Мартин Гунев е първият обвинител номер едно след демократичните промени.


След него идва Иван Татарчев. Той остана в историята с една основна фраза – че над основния прокурор е единствено Господ.



Наследникът на Татарчев e Никола Филчев, чийто мандат е белязан от серия кавги – в това число ликвидиране на прокурор и адвокатка.


През 2006 година на поста е определен Борис Велчев. Също като Гешев е единствен претендент. По време на мандата му започнаха серия каузи за корупция, само че единствено някои от тях стигнаха до правосъдните зали.
Съвсем за малко – единствено за два месеца изпълняващ функционалността е Бойко Найденов.



През последните шест години отпред на държавното обвиняване е Сотир Цацаров. Мандатът му също беше белязан от кавги, митинги и арести на знакови предприемачи.



Радев върна избора на основен прокурор на Висш съдебен съвет Президентът отхвърли да подпише указа за назначение на Иван Гешев
Кариерата на Иван Гешев

Гешев ще е първият основен прокурор, приключил школата на Министерство на вътрешните работи. В началото на кариерата си той е бил действен служащ и следовател.

След това влиза в системата на държавното обвиняване.
Снимка: Ладислав Цветков

За първи път се състезава самичък със себе си през 2016 година, когато Висш съдебен съвет го избра с болшинство като единствен претендент за началник на Специализираната прокуратура.

Като подобен той беше главно зает с мега делото за банкрута на КТБ.

Според статистиката, поискана от ръководителя на Върховния касационен съд, в последните две години Гешев е работил единствено по това дело.
Снимка: Ладислав Цветков

Иван Гешев взе участие и в няколко огромни удара против имотната, телефонната, здравната и земеделската мафия у нас. Изпълнявайки прокурорските си отговорности, той посети както Съединените щати, по този начин и Русия, един път.

Снимка: Ладислав Цветков
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР