Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22-ри

...
Новият генерален директор на БНР ще бъде избран на 22-ри
Коментари Харесай

Този път има силна конкуренция за директор на БНР

Новият общоприет шеф на БНР ще бъде определен на 22-ри януари

© Надежда Чипева Седем души ще вземат участие в състезанието за общоприет шеф на Българското национално радио (БНР). В края на работния ден четвъртък изтече срокът, в който претендентите можеха да подадат документите си.

Участие в оповестения конкурс ще вземат: Антон Митов, който сега е и.д. общоприет шеф, някогашните заемали поста Александър Велев и Валери Тосоров, Митко Димитров - някогашен шеф на радио " София ", Жени Гаджалова - някогашен основен счетоводител на БНР, Даниела Манолова - виновен редактор в стратегия " Христо Ботев ", и Андон Балтаков.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В края на октомври Съветът електронни медии (СЕМ) реши да стартира процедура за избор на нов общоприет шеф на държавното радио откакто предварително бе преустановен мандатът на Светослав Костов поради невижданото прекъсване на сигнала на стратегия " Хоризонт " и подозрения за интервенция в публицистичната самостоятелност на медията. За изпълняващ длъжността беше посочен Антон Митов, който беше шеф на архивния фонд в радиото. По закон той може да заема краткотрайно поста не повече от три месеца.

Това, което сплотява всички претенденти, е че медийната им биография е обвързвана с БНР. Част от тях не се явяват за първи път на състезанието. Александър Велев и Валерий Тодоров са били генерални шефове на радиото в два поредни мандата. Велев - от 1998 до 2001 и от 2016 до 2019 година Мандатите на Тодоров са 2007 – 2010 и 2010 – 2013 година

Сред кандидатурите се откроява тази на Андон Балтаков, един от дребното българи с сполучлива медийна биография, построена на един от най-конкурентните пазари в света - американския.

[Андон Балтаков]
Най-открояваща се измежду кандидатурите е тази на Андон Балтаков, който е един от дребното българи с сполучлива медийна биография, построена на един от най-конкурентните пазари в света - американския. Той има магистърска степен по бизнес администрация от университета " Йейл " и висше икономическо обучение от УНСС в София.

Първо като публицист, а след това и като управител Балтаков работи в този отрасъл повече от 20 години. В момента Андон Балтаков има консултантска компания в Съединени американски щати и поучава медиите по какъв начин да си ръководят бизнеса. Преди това няколко години е бил старши шеф бизнес интервенции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уеб страница и съпътстващите стратегии на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. Преди да се причисли към CNN, Андон е работил 7 години в организация " Асошиейтед прес " в Ню Йорк, където е заемал управителни позиции в отдела за цифрови артикули и стратегическо обмисляне.

Стартира новинарската си кариера като водещ в софийското радио " Витоша " през 1994 година, а по-късно става част от новинарския екип на БНР, където работи до 2000 година Специализирал е новинарско продуциране в Би Би Си в Лондон. Бил е стратегически съветник на " Метрорадио " във Финландия.

Кандидатите да ръководят БНР в следавщите три години ще показват концепциите си за развиването на мадията пред Съвет за електронни медии на 20 и 21 януари идната година. Новият шеф ще бъде определен на 22 януари. От състезанието Съвет за електронни медии чака ясни и използвани решения в концепциите за справяне с управническата рецесия в БНР. Медийният регулатор има утвърдена процедура за избор на генерални шефове на БНР и Българска национална телевизия, призната още през 2016 година след публично разискване.

Как се стигна до изключителния избор

Мандатът на Светослав Костов беше предварително преустановен от Съвет за електронни медии поради абсурда с опита журналистката в протрама " Хоризонт " Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да ѝ бъде лишен правосъдният сектор. Това сътвори напрежение в медиата и изкара на митинг огромна част от публицистите в радиото, които бяха подкрепени от техни сътрудници, както и жители. След намесата на премиера Борисов Великова беше върната като водещ и кореспондент, а управлението се оправда за спряното точно по време на нейно предаване лъчение с " техническа профилактика ".

В Софийска градска прокуратура има формирано произвеждане по проблема в БНР, а в Народното събрание - анкетна комисия, която при започване на идната година се чака за излезе с отчет за случая.

Светослав Костов разгласи апелира решението решението на Съвет за електронни медии за предварителното му освобождение, като на делото ще бъде даден ход на 21-ви януари, ден преди избора на нов общоприет шеф.

Компрометиращи инспекции

След случилото се в БНР ДАНС и прокуратурата направиха инспекция за спрелия сигнал на " Хоризонт ", която откри, че прекъсването не е заради профилактика, нито пък е имало потребност да се прави такава и няма аргументи радиото да не излъчва програмата си. Под отговорност може да бъде измамен шефът на дирекция " Техника " Пламен Костов, в случай че се потвърди, че той еднолично е взел това решение.

Съвет за електронни медии сезира прокуратурата и за упражнявана цензура в радиото от страна на управлението, само че от институцията към момента не са изнесли данни за направена инспекция и резултати от нея.

Причина за този сигнал стана разказът на Силвия Великова пред медийния регулатор по какъв начин ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той й споделил, че четирима души са звънели, с цел да изискат тя да бъде свалена от ефир, само че не е показал имена. Журналисти от радиото описаха, че настояването било Великова да бъде свалена от ефир " най-малко до избора на Гешев за основен прокурор ".

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на шефа на БНР, както и на публицисти от радиото, осведоми основният прокурор. Целта е да удостовери или отхвърли версиите, които са дали забърканите в проблема. Освен това са изискани и записи от камери.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР