Новият френски парламент се събира на първото си заседание във

...
Новият френски парламент се събира на първото си заседание във
Коментари Харесай

Изпитанията за Макрон започват още с първото заседание на парламента

Новият френски парламент се събира на първото си съвещание във вторник, седмица след внушителната победа на партията на президента Еманюел Макрон на изборите за депутати.

Очакват се доста рецензии от страна на опозицията, отслабена от резултатите на " Република, напред! " (LREM) на парламентарните избори, поради обстоятелството, че депутатите на Макрон нямат никакъв опит на изборни длъжности - сходно на самия държавен глава. Старите партии и авторитетни организации във Франция към този момент оказват и опозиция против част от амбициозните бизнес насочени ограничения, които Макрон ще се опита да прокара, отбелязва " Ройтерс ".

Френският вестник " Фигаро " отбелязва, че от 308 депутати на LREM едвам 27 са служили в предходния парламент.

LREM към този момент избра Франсоа дьо Рюжи - в миналото представлявал зелените и след това подкрепил Макрон - за ръководител на събранието. Човекът на тази позиция ще има доста въздействие върху Народното събрание, защото ще може да оформя дневния му ред.

Друг мощен съдружник в Народното събрание е някогашният министър председател Манюел Валс, който напусна социалистите и даже мислеше да се причисли към LREM. Макар да се отхвърли от последната концепция, Валс увери, че ще поддържа политиките ѝ.


© Reuters

Предизвикателствата

Част от огромните синдикати провеждат митинг покрай Народното събрание, който се чака да стартира по едно и също време с новата парламентарна сесия. Недоволството им е ориентирано частично против желанието на Макрон да реформира трудовото законодателство и да го направи по-гъвкаво, с цел да подтиква бизнеса.

" Ще бъдат ли (депутатите на Макрон) покорни, или ще се бунтуват?... Основателно е да се пита по какъв начин ще реагират, когато политическият климат стане по-малко удобен за Еманюел Макрон. Този миг ще пристигна неизбежно, може би още през юли поради спорното трудово законодателство, " написа вестникът.

Критики и отляво, и отдясно събраха и предложенията му за смяна в антитерористичното законодателство, което съгласно някои правозащитни групи може да основава спънка за главните свободи в страната.

Изпитание за Макрон евентуално ще са и неприятните вести във финановия бранш - чака се в четвъртък да бъдат оповестени резултатите от одита за положение на обществените финанси. Очаква се кабинетът да упрекна предходното социалистическо държавно управление, че е изпуснало финансите от надзор, само че и да му се наложи да прокарва съкращения през Народното събрание.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изборите във Франция (225)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР