Новият филм на Мариус Куркински „Засукан свят“ открива „Киномания 2019“

...
Новият филм на Мариус Куркински „Засукан свят“ открива „Киномания 2019“
Коментари Харесай

Новият филм на Мариус открива Киномания 2019

Новият филм на Мариус Куркински „ Засукан свят “ открива „ Киномания 2019 “ на 14 ноември от 19 ч. в Зала 1 на НДК. След 2 моноспектакъла по текстове на Николай Хайтов, именуван още „ писателя на българското кино “ - „ Сътресение “ и „ Черното пиле “, феноменалният артист и режисьор „ вгражда “ и на екрана мистичната си връзка с този създател.

„ За мен това е огромна чест, защото „ Киномания “ е част от културната история на България. Щастлив съм, че в Асеновград играх „ Черното пиле “ в неделя вечер – навръх 100-годишнината от рождението на писателя.

Изпълнявал съм над 120 пъти описа

„ Засукан свят “ в „ Сътресение “, като всякога го преоткривах. В един миг взех решение, че би било добре да трансформира словото в облици, картини, светлина... Затворих за малко театралната страница и през днешния ден разтварям кино пътека в живота си “, показа Мариус на конференция във връзка на събитието и разкри, че преди няколко години просто подхвърлил концепцията на драматурга Емил Бонев, който след 2 месеца му показал подготвен сюжет. Минали обаче още над 2 години, до момента в който режисьорът и операторът Иван Тонев преработят основата, с цел да стигнат до настоящия тип на творбата, чийто род те дефинират като българска приказка, с цел да не прибягват до по-претенциозното разбиране вълшебен натурализъм.

Мариус е и в основната роля във кино лентата, чието изложение тече в първо лице, а актрисата Ана Пападопулу, както „ Монитор “ пръв писа, е в облика на неговата жена. Камен Донев и Виктория Колева се превъплъщават в майката и бащата. „ Филмът е огромно предизвикателство от изобразителна позиция, тъй като Ани и Мариус трябваше да изиграят героите от техните 20 години до 60-70-годишни “, разяснява Тонев. Продукцията е нискобюджетна и, въпреки и подкрепена от НФЦ, се е наложило екипът да влага забележителна част от хонорарите си в нея, добави той. „ Подписвам се с цялото си сърце под този филм “, не скри вълнението си Мариус Куркински. Той към този момент има една игрална лента зад тила си – „ Дневникът на един вманиачен “ (1997) по неговия едноименен моноспектакъл. В „ Засукан свят “ Мариус е извел съществена линия, която не съществува в оригинала. Посланието на творбата е обвързвано с главните човешки полезности, с екзистенциалния въпрос кои сме, има ли положително в злото, което от време на време вършим, и противоположното.

Мотото на „ Киномания 2019 “, номера на чието издание уредниците дефинират като „ 33 ½ “, е „ Гледай! “. То ще продължи до 22 ноември. Един от акцентите още първоначално – на 17 ноември, е вечерта „ Нарисувай ми горест “, отдадена на Тео Ушев. Тогава ще бъде показана анимацията „ Четирите годишни времена “ по музика на Вивалди, основана от 4-ма художници, един от които е и българинът. Ще бъде показана премиерно за страната ни и новата му анимация „ Физика на тъгата “ по романа на Георги Господинов, която преди вечер получи едно от двете основни оценки на Кинофестивала в Торонто – специфична премия почетен диплом.

Източник: Monitor
Снимка: Булфото
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР