Новият екоминистър Емил Димитров се изказа днес колебливо относно мораториум

...
Новият екоминистър Емил Димитров се изказа днес колебливо относно мораториум
Коментари Харесай

Екоминистърът прехвърли върху РИОСВ отговорността за отпадъците

Новият екоминистър Емил Димитров се изрече през днешния ден нерешително по отношение на мораториум върху вноса на боклуци, каквато концепция бе " обнародвана " през вчерашния ден от премиера Бойко Борисов. В същото време наследникът на Нено Димов прехвъли отговорността по проблема към регионалните инспекции (РИОСВ). За него основен е контролът, който реализират те. 

Димитров е на посещаване в Перник и точно там направи изказване, ориентирано както към шефа на локалната ревизия, по този начин и към сътрудниците му от страната. " Замислям се какво обръщение да насочва към шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Те са независими при взимане на своите решения, законът им разрешава те да издават, те да управляват, аз съм им единствено шеф. Сериозно се възнамерявам дали да не издам инструкции до приемането на новата форма на надзор и одобряването й от премиера да се въздържат от издаването на позволения. Не споделям, че ще въведа мораториум, само че ще има рекомендации към РИОСВ-тата ", сподели Димитров. Обобщено, подтекстът на думите му е:

И да няма мораториум, Регионална инспекция за опазване на околната среда следва да не издават позволения

за импорт, те си носят отговорностите.

Изказването на Димитров пристигна на фона на повсместна активизация през вчерашния ден и през днешния ден на проверяващите органи против подозрителен внос и отнасяне на отпадъци. " Под управлението на Районна прокуратура – Дупница се води следствие за закононарушение срещу националното здраве и срещу околната среда в Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ ", оповестиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура в София. Акцията в топлоцентралата е осъществена дружно с ДАНС, а мотивът: сигнал за ръководство на рискови боклуци не по открития ред - 

горенето им се правило без сложно позволение

от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Перник. " На собствен ред това би могло да води до вероятно замърсяване на околната среда и да основава заплаха за здравето на хора, скотски и растителни типове ", настояват проверяващите.

Екшън имаше и край морето. " 25 контейнера с противозаконен отпадък от Италия са арестувани на пристанище " Варна - Запад ", заяви варненският областен прокурор Невена Илиева. Товарът е дошъл на врата на  9 октомври 2019 година от италианския град Салерно. За адресат била посочена компания " Блацион " ООД, чийто седалище е в София. Собственици на компанията били македонският жител Блаже Игнатов, двама италианци още, а като съучастник била вписана и компания " Юпитер Секюрити ". Изпращач на товара била италианската компания " Дентиче Панталеоне ", със седалище Авелино. Фирмата адресат показала като предмет на активност събиране и търговия с битови боклуци. Предстои да се откри дали тя има позволение за осъществяване на този вид активност. Според разследващите в контейнерите е

трябвало да има единствено пластмаса и каучук, само че при първичния оглед били открити стъкло,

дърво и текстил. Илиева уточни, че инспекцията е била направена откакто митническите чиновници открили, че е изминал 90-дневния период, в който товарът е трябвало да бъде импортиран, обмитен или да се реекспортира.

В Пловдив пък ДАНС и локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда откриха нерегламентирано помещение, в което се мелели боклуци от пластмаса – закачалки за облекла и макари. Били хванати двама служащи. Те нямали документи за идентичност, не разполагали и с данни за компания. И в Луковит се организира акция - в бивше военно отделение бяха открити тонове рискови боклуци, най-вероятно на компания за прозивдоство на хигиеничен фаянс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР