Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео има много повече

...
Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео има много повече
Коментари Харесай

Вторият кабинет на Тръмп

Новият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео има доста повече общи визии с Доналд Тръмп, в сравнение с предшественика му Рекс Тилърсън

Още по тематиката
Рискът Тръмп за финансовите пазари

Финансирането на дефицитите във външната търговия и бюджета е огромният проблем за американската стопанска система
1 апр 2018
Лидерите на Северна и Южна Корея се договориха за среща
29 мар 2018
Ким Чен Ун ще се срещне с водачите на Съединени американски щати и Южна Корея

Китай удостовери тайната среща сред него и президента Си Дзинпин
28 мар 2018
Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ е новият държавен секретар на Съединени американски щати

Майк Помпео ще замести на поста Рекс Тилърсън. Новината беше оповестена от президента Доналд Тръмп
13 мар 2018 " Майк Помпео, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ, ще бъде нашият нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа! Благодаря на Рекс Тилърсън за работата му! " Това известие се появи на 13 март в Twitter акаунта на Доналд Тръмп. С него в типичния си жанр президентът на Съединени американски щати заяви най-важното разбъркване в своя кабинет до този миг. Два дни по-късно Лари Кудлоу бе определен от президента за консултант по икономическите въпроси, наследяващ на поста Гари Кон. Още седем дни и още веднъж в Twitter Тръмп разгласи и промяната на своя консултант по сигурността. Хърбърт Макмастър напуща поста, с цел да даде място на някогашния дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Джон Болтън.

Това даже не са единствените промени в екипа, направени през последните седмици от Тръмп. Но са основните, които ще се отразят осезаемо на външната политика на Съединени американски щати в бъдеще. Изминалият месец в Белия дом сподели няколко неща. Първо, Тръмп не се тормози да прави промени, макар че продължава да бъде мощно подложен на критика за безцеремонните уволнения на хора в кабинета си, които започнаха единствено дни след встъпването му в служба. Второто, и по-важно - президентът към този момент не търси толкоз разнообразни отзиви в Белия дом, колкото мощна, даже безусловна поддръжка за концепциите си.

Общото сред тримата нови членове на кабинета на Тръмп е, че те имат доста по-близки визии до тези на президента, в сравнение с техните прародители. Президентът, наподобява, осъзнава, че Белият дом би трябвало да бъде по-единен, с цел да постанова своето виждане за дневен ред, защото възможностите за поддръжка от страна на Конгреса стават все по-ниски с всеки минал ден и евентуално ще намалеят още повече след изборите през ноември. Ето за какво Тръмп отстранява умерените гласове в своя екип и ги заменя с такива, които споделят неговата теория " Америка преди всичко " и икономическия му шовинизъм. И това ще се отрази на ред тематики - от Северна Корея през Иран до комерсиалната война с Китай.

Цялото президенстко войнство

Унизителното уволняване на Тилърсън, който съгласно слуховете е схванал ориста си от Twitter, е най-значимата кадрова смяна в администрацията на Тръмп от началото на мандата му. Бившият изпълнителен шеф на ExxonMobil, апетитен за един от знаците на " бизнес кликата " в първичния кабинет на Тръмп, беше един от дребното, които си позволяваха обществено да бъдат на друго мнение с президента.

И евентуално точно това постави завършек на дните му като държавен секретар. Тилърсън беше сдържан в изявленията си, искаше проблемите със Северна Корея да бъдат решени посредством дипломация и Съединени американски щати да не скапват нуклеарната договорка с Иран. Майк Помпео желае противоположното на всички тези неща – също като своя началник. Освен това той е и изключително нападателен към всякакво доближаване с Русия. Бивш конгресмен, върл реакционер, член на " Чаеното празненство " в Републиканската партия и един от най-активните контакти на Доналд Тръмп от избирането му за шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ, Помпео се появява на сцената два месеца преди предстоящата, въпреки и към момента необявена публично среща сред Тръмп и Ким Чен Ун.

Северна Корея е освен това от външнополитически проблем за Тръмп, тъй като със своите закани нейният водач Ким Чен Ун навлиза и в зоната на вътрешната политика и националната сигурност на Съединени американски щати. Очакванията за срещата са големи и примесени с доза боязън. Сега усещането е, че Тръмп влиза в нея с държавен секретар и съветници, които да мислят тъкмо като него – със Северна Корея не може да има компромис и обичайна дипломация не е вид.

" Дипломацията сама по себе си не е цел, в случай че не носи в себе си интереса на Съединени американски щати ", е един от най-известните цитати на Джон Болтън, новият консултант по националната сигурност на Тръмп, който замества Хърбърт Макмастър, който от своя страна пък пристигна на мястото на тръгналия си с голям скандал Майкъл Флин. Болтън има репутацията на един от най-големите ястреби и не харесва настоящия ред на международните институции дотолкоз, че да каже " няма Обединени народи ", до момента в който е дипломат точно в Организация на обединените нации. Той е още един глас, който значително ще бъде склонен с Тръмп.

" Това е една от най-големите неточности, които президентът Тръмп е правил до момента – избирането на Джон Болтън за негов консултант. Човек, който желае война със Северна Корея и даже офанзива против Иран, една от водещите фигури при нашествието в Ирак. Бедствие за нашата страна ", разяснява пред USA Today някогашният президент Джими Картър. А тъкмо в идващите месеци, с изключение на да се срещне с Ким Чен Ун, Тръмп ще би трябвало да реши и дали да продължи съглашението с Иран - което назовава " ужасна договорка " - или да отдръпна Съединени американски щати от него. Предишния път, когато президентът беше на крачка да скъса съглашението, комбинираният отпор от Тилърсън, Макмастър и министъра на защитата Джим Матис го отхвърли. Болтън и Помпео надали ще окажат сходна опозиция.

Икономическата рок звезда

Глобалистът и регистриран демократ Гари Кон също към този момент не е част от администрацията на Доналд Тръмп и с това още една спирачка пред икономическия шовинизъм на Тръмп е отстранена. Нещо повече - на негово място като стопански консултант на президента се настанява Лари Кудлоу – типичен рейгънист, покровител на ниските налози, каквото и да се случва с стопанската система, и някогашен водещ на телевизионно предаване по CNBC.

Изборът на Къдлоу следва същата логичност като при Помпео и Болтън. Той заменя Кон, който се опитваше да ограничи протекционистичните инстинкти на Тръмп и се съпротивляваше против налагането на мита върху стоманата и алуминия и влизането в търговски спор с Китай. Докато вижданията на Къдлоу, покровител на президента още отпреди избирането му, са в унисон с тези на Тръмп.

Новият консултант няма приключено икономическо обучение и е прочут във Вашингтон с неверните си прогнози, главно по времето на Бил Клинтън и Джордж Буш-младши. Но това не е най-големият проблем. " Къдлоу несъмнено има икономическите знания, с цел да бъде консултант на президента. Времето му по телевизионните екрани, където продава мощни отзиви със самонадеяност, обаче не допуска той да бъде почтен брокер ", разяснява Джонатан Бърнстайн от Bloomberg.

Постоянната въртележка

Въпросът е, че единството на мненията в Белия дом е значително безсмислено. Има ли потребност Тръмп в действителност от съветници, в случай че в последна сметка те не го поучават, а се съгласяват с всичко, което той желае? Освен това поради внезапния жанр на Тръмп възможностите това да са последните промени в кабинета му даже до края на тази година са минимални. Белият дом не работи в темп и Тръмп го усеща. Посланието е ясно - всеки, който е отвън такт, просто ще бъде сменен.

Освен че са показателни за темперамента на Тръмп, серията назначения бележат и преломен миг в президентството му. Те " ще покажат по какъв начин в действителност наподобява тръмпианската външна политика ", счита Томас Райт от Brookings Institution. " Това е екип, формиран да унищожи договорката с Иран, да преследва промяна на режима в Северна Корея и да бъде извънредно корав с Европейски Съюз ", предвижда Райт пред в. Financial Times. Както се споделя, най-хубавото следва.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР