Новият дълг за 2023 г., който трябва да бъде поет

...
Новият дълг за 2023 г., който трябва да бъде поет
Коментари Харесай

Служебният финансов министър: Дефицитът в бюджета ще е в размер на 4.2%

„ Новият дълг за 2023 година, който би трябвало да бъде стихотворец е 15,9 милиарда лева “, съобщи Росица Велкова
В Бюджет 2022г. дефицитът е 4,2% от Брутният вътрешен продукт на касова основа. Очакваният недостиг в края на годината ще е 3,4% от Брутният вътрешен продукт. Нашият недостиг е 4-ти, като размер от страните в Европейски Съюз. Към момента сме поели дълг от 7 милиарда лв., разгласи пред публицисти финансовият министър Росица Велкова.

Тя уточни, че ведомството в подготвило план на Бюджет 2023 година, който следва да импортиран за разглеждане в Народното събрание.

Велкова предвижда, че инфлацията в страната през идната година ще стартира да пада и ще доближи равнища от сред 5,3% и 8 на 100.

Финансовият министър напомни, че от 1 януари изтичат понижените ставки на облекчения на някои артикули, което значи, че цените им ще се покачат с 20%.

Велкова изясни, че в Бюджет 2022г. може да има остатък поради положителната събираемост.

„ В приходната част чакаме да имаме остатък от 250 млн. лв.. 50 млн. лв. по налозите върху приходите на физическите лица. Имаме растеж на постъпленията на НЗОК. В Митниците също е добра събираемостта, по тази причина чакаме приходната част да бъде изпълнена на плюс “, регистрира тя.

Но въпреки всичко акцентира, че това, че сега имаме по Консолидирана фискална стратегия остатък от 989 млн. лв. не значи, „ че ще приключим годината на остатък “.

„ Новият дълг за 2023 година, който би трябвало да бъде стихотворец е 15,9 милиарда лева Съотношението (държавен дълг) ДД/БВП е 28,9%, за 2024 година е покрай 16 милиарда лева, като съотношението сред ДД/БВП е 33,8% “, изрично съобщи Велкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР