Новият бюджет за отбрана на Америка не вещае нищо добро

...
Новият бюджет за отбрана на Америка не вещае нищо добро
Коментари Харесай

Министърът на военновъздушните сили на САЩ, след като погледа Су и МиГ в небето на Украйна, изоставя F-35

Новият бюджет за защита на Америка не вещае нищо положително за прекомерно рекламирания " самолет-невидимка "

Не е загадка, че годишните разноски на Съединени американски щати за защита са обект на развълнуван и нескончаем дискурс. Но съгласно английското аналитично издание Economist през днешния ден структурата на военните разноски на Съединени американски щати е мощно повлияна от специфичната интервенция в Украйна.

Всъщност самият Байдън сподели това и в действителност намерено, във Варшава на 26 март. И тогава, два дни по-късно, притежателят на Белия дом показа бюджета на Пентагона за идната 2023 година на Конгреса на Съединени американски щати. По всичко проличава, че редица решения, в това число и авиационни, бяха поправени през последните часове въз основата на информацията, която янките получават от " Незалежната ".

Ръководителят на сегашната администрация назова новия боен бюджет „ една от най-големите вложения в националната сигурност в историята на Съединени американски щати “. И таман тогава се оказа, че за потребностите на Военновъздушни сили на Съединени американски щати разноските за закупуване на изтребители F-35 Lightning II от Lockheed Martin са внезапно понижени и, както отбелязва Forbes, управлението на Военновъздушни сили на Щатите не може или по-скоро не желае да изясни за какво в действителност янките се отхвърлят от толкоз рекламираната " непрозрачност ".

Военната стратегия, която дълго време в Америка се наричаше крайъгълен камък, мина под ножа. Сега, вместо 48 Lightning II, изглеждащи съвсем обезпечени единствено предния ден, Пентагонът ще придобие 33. Това е минимумът, под който производството просто би трябвало да бъде затворено. От това следва също, че планът се резервира по имиджови съображения. Не повече от това.

Въпреки обстоятелството, че Министерството на защитата на Съединени американски щати наподобява не се отхвърля от първичния проект за закупуване на 1763 F-35, при тази скорост това ще отнеме най-малко половин век. Секретарят на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Франк Кендъл, въпреки и да излъчва оптимизъм, въпреки всичко призна, че вероятностите за приемане на съответно финансиране ще станат по-трудни през идващите години.

Лорън Томпсън, специалист от Forbes, се срещна и беседва с Кендъл, след което написа: „ Напуснах срещата с възприятието, че намаляването на F-35 не е негова концепция и това сигурно не е това, което военновъздушните сили биха желали в бъдеще "

Но дали в действителност е по този начин? Същият Франк Кендъл, когато работеше в отдела за покупки на Пентагона от 2010 до 2016 година, беше толкоз измъчен с проблемите на този аероплан, че даже ограничи производството му за две години и още веднъж до най-малко.

„ Защо да редуцираме най-важната ни стратегия за военни самолети в този момент? “ пита Лорън Томпсън и самичък си дава отговор: „ F-35 е единственият военен аероплан от последващо потомство, който сега се създава в Съединените щати. Военновъздушните сили поредно заявяваха, че F-35 е от решаващо значение за поддържането на превъзходство във въздуха в Европа и Азия. Съкращаването на програмата, до момента в който съветските бомбардировачи всекидневно нанасят удари по цели в Украйна, няма смисъл.

Майтапът обаче е в това, че вместо „ новинката “, която сякаш трябваше да бъде Lightning II, Байдън, по предложение на генералите, възнамерява да похарчи стотици милиони долари през 2023 година, с цел да модернизира 60-годишния бомбардировач B-52 и за закупуване на изтребители F-15, създаването на които стартира през 1969 година

Пентагонът отговори на запитване на Forbes, че планиращите органи имат доста положителни аргументи за увеличение на разноските за остарелите самолети. В същото време пресслужбата на министерството на защитата отхвърли да изясни за какво B-52 и F-15, които в Щатите даже мързеливите назовават остарели отпадъци, заслужават по-висок приоритет от „ супер-пупер невидимия “.

Между другото, не оказа помощ даже писмото от лобистите на Lockheed Martin, доказващо че намаляването на производството на F-35 ще има „ неотложно негативно и трагично влияние върху нашия бизнес и хиляди работни места “. Просто сега режат онлайн.

Някои от „ говорещите глави “ там към този момент обясниха, че янките се готвят за същинска война и затова Военновъздушни сили на Съединени американски щати се нуждаят от естествени самолети.

Тук би трябвало да се даде още едно пояснение: бюджетът за защита, наименуван от Байдън „ историческа инвестиция “, е в размер на рекордните 773 милиарда $, съвсем с 31 милиарда $ повече от отпуснатите на Пентагона през 2022 година Но като се вземе поради инфлацията на равнище от 8% годишно, Министерството на защитата на Съединени американски щати в реалност ще получи финансови запаси по паритет на покупателната дарба по-малко с към 20 милиарда $.

Плюс това, Министерството на защитата беше натоварено с разноските за поддръжка въоръжените сили на Украйна, подкрепяне на афганистанците, избягали след връщането на талибаните на власт и погашение на отплата за приключването на гориво от склада на „ Червения рид “ на Военноморски сили на Съединени американски щати.

В същото време доларовата печатна мошинка, както нагледно назовават Фед, е нажежена до алено, което може да докара до двуцифрена инфлация тази година. С други думи, Белият дом няма да може да покрие бруталните апетити на военните с ново отпечатване на долари – те ще би трябвало да изберат най-хубавото. В последна сметка обстановката в света намирисва на война за Съединените щати. Не, не с Русия, а да вземем за пример с Иран – на фона на проблемите с нуклеарната договорка. Не всичко е просто и с Тайван и Северна Корея.

Това значи, че Вашингтон се нуждае от действителни бойни сили, към които " невидимката " наподобява не се отнася. За почитателите на стелт самолетите като леден душ подейства новината от Пентагона, че Военновъздушни сили на Съединени американски щати ще отдръпват 33 бойни самолета F-22 Raptor през 2023 година, намалявайки флота от тези самолети от 186 на 153. Нещо повече, Франк Кендал съобщи за желанието всички Raptor да бъдат изведени от армията през идващите години. Оказва се, че има съществено противоречие сред разноските и бойната мощност.

С идването на разследващите данни от Украйна, Пентагонът се стреми да построи своето по-широко „ портфолио от щурмови самолети “, в това число посредством закупуване на голямо количество от положителните остарели F-15. Те са и по-надеждни, и по-евтини от F-35, и носят повече военен товар.

Business Insider, разяснявайки решението на Пентагона, даде следната оценка на Lightning II: „ Незрял, нищожен (по отношение на аварийни части) и незадоволително изпитан “.

Между другото, в последния си годишен отчет Дирекцията за оперативни проби на Пентагона показва, че до края на 2021 година планът F-35 „ продължава да показва неузрял, посредствен и незадоволително тестван програмен продукт на Block 4 Mission Systems “.

След отхвърли на Словакия, Полша и България да трансферират бойни самолети в Киев, те взеха решение, благодарение на Съединени американски щати да вземат същите най-малко от Грузия. Напротив, отвъдморските програмисти са докарали самолета до такава степен, че в редица обстановки той въобще не се подчинява на водача. Докладът за задачата на Block 4 споделя черно на бяло: „ Често води до проблеми със стабилността и/или се отразява отрицателно на други функционалности “. Та янките си чешат ряпата, по какъв начин да вървят на въздушен пердах с такава машина.

И заради обстоятелството, че F-35 влезе в произвеждане и в това време непрестанно се усъвършенства, се появи различен сложен проблем. Говорим за аварийни елементи, в това число и за тези, нужни за мотора. Накратко, доста неща не съответстват при самолети от разнообразни години на произвеждане. Това обаче са дреболии. Business Insider написа, че бойното показване на " невидимите " е доста неприятно. Не без причина Кендъл сподели пред списание Air Force през август 2021 година, че актуалната обстановка с Lightning II " наподобява сходно " на по-ранния интервал на употреба. Или, както гласи известната ария, „ Каквото и да вършат, не става “.

Така спорът в Украйна ясно сподели, че F-35 явно не е самолетът, с който янките могат да получат превъзходство във въздуха и да смажат съпротивата на земята. Е, Байдън не би навредил на своите военновъздушни сили в тази обстановка.

Превод: Европейски Съюз

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР