Новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 милиона

...
Новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 милиона
Коментари Харесай

Минеков: Новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 млн. лева

Новият бюджет за просвета се обрисува да бъде 383 милиона лв. . Това сподели министърът на културата проф. Велислав Минеков на днешното съвещание на парламентарната комисия по културата и медиите.

" Не може при необработен бюджет да апелирам министъра на финансите да усили бюджета. Как да желая пари, когато връщаме пари ", разяснява той. 
" За седем месеца в това министерство не е имало нито едно поръчка по Закон за обществените поръчки (Закон за публичните поръчки - бел. ред.) ", сподели още министърът.

Искаме 30% действително нарастване на бюджета, съобщи ръководителят на Съюза на националните читалища доктор Николай Дойнов на съвещание на Комисията по културата и медиите.

„ Преди няколко седмици пристигнах и желаех да отпуснете още пари за читалищата , пет от седемте партии се съгласиха, две ме погледната като извънземни, и ние тогава взехме решение да нападаме непосредствено управлението на политическите сили с един мотив, който се назовава меморандум, на 2 септември в наличието на 156 читалища в 172 общини “, сподели доктор Николай Дойнов.

Меморандумът, по думите му, е връчен на всички политически водачи . „ И по този метод си опростихме работата, тъй като изтъкнахме главните неща, които ни безпокоят – размерът на дотацията в размер на 12 666 лева и това не се трансформирало по никакъв метод от този момент “, уточни той и добави, че месечният размер на една субсидирана читалищна численост е 1 055, при общия разход на минимална работна заплата е 843,30, чисто се получава 550,99 лева

„ Внесохме писмо до министър Минеков, с което предлагаме 30% действително нарастване в бюджета “, акцентира ръководителят на Съюза на националните читалища.
Парите са за просвета, а не за общинска администрация, посочи още Дойнов.

Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева сподели: „ Ние предлагаме 50% да бъде единият държавен стандарт през 2023 година, като това е заложено в бюджета, който ще предложим за 2023 година, 50% в това число и за стандарти, в това число и за всевъзможни действия, които са нужни в тази сложна, опростачваща се среда, с цел да можем да имаме тези пристани на култура и на някаква светлина “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР