Новият австрийски канцлер Себастиан Курц би желал винаги да е

...
Новият австрийски канцлер Себастиан Курц би желал винаги да е
Коментари Харесай

Австрийската политзвезда създава главоболия на Меркел

Новият австрийски канцлер Себастиан Курц би желал постоянно да е с няколко крачки пред останалите. Фактът, че едвам 31-годишен, той пое властта в Австрия, като че ли удостоверява това. Но първото му публично посещаване в Берлин - при канцлерката Меркел - сподели, че той от време на време просто трансферира мярката.

Това се отнася освен до нахално високото самочувствие, което новата политическа звезда показва в Берлин. Себастиан Курц има популистки инстинкт и е подготвен да подписва партньорства, пред които други се стъписват. Неговата коалиция с дяснопопулистката "Партия на свободата ", която е непосредствен съдружник на френския „ Национален фронт “, вероятно провокира същинска гадност у Ангела Меркел. За нея съдействието с "Алтернатива за Германия " е безусловно немислимо.

Това зложелателство ли беше?

От повече от 100 дни насам Меркел се пробва да сформира държавно управление – в началото с либералите и Зелените, а в този момент - със социалдемократите. И таман в тази комплицирана обстановка тя е принудена да слуша самохвалствата на Курц за това, че разполагал със "стабилно държавно управление ". В изразеното от него благопожелание и Германия "скоро " да има такова устойчиво държавно управление се прокраднаха злоради нотки.

Двете страни акцентират какъв брой доста общите неща има сред тях. Има обаче и обилни разлики. Меркел желае повече европейска интеграция и е подготвена да отпусне за задачата и повече пари. Курц – назад – е за това множеството решения да се взимат на районно ниво. Той не желае по-богатите страни в Европейски Съюз, измежду които и Австрия, да бъдат принудени да заплащат повече, с цел да компенсират неподходящите резултати от Брекзита. Курц също така непрекъснато подлага на критика позицията на Меркел за квотното разпределение на бежанци и, за разлика от нея, желае да бъдат анулирани глобите против Русия, въведени след анексията на Крим.

Без проект и без визия

Онова, към което се стремят и двамата политици – е непоклатимост. И двамата знаят, че е нужна прекомерно комплицирана аритметика, с цел да бъдат изковани постоянни обединения. А какво не им доближава? Истински проект, концепция като тази на Макрон за дълготрайното развиване на Европа. Визията на френския президент по този начин и не е получила още отговор от Берлин. А дали във Виена е останало нещо от желанието за европейско единство, откакто десните популисти в този момент вземат участие в ръководството на страната?

Правителството му трябвало да бъде мерено по делата – афишира Курц. Меркел в действителност счита да прави таман това. Симпатиите си към Орбан и останалите евроскептични хардлайнери във връзка с бежанската тематика, Курц избира да преглежда като опит за „ прекачване на мостове ". С това обаче австрийският канцлер на процедура атакува в тил Меркел, която счита, че миграцията е общоевропейска задача.

Малко евентуално е Курц да успее да опитоми дяснопопулистката „ Партия на свободата “. Затова „ строителят на мостове “, както Курц самичък назовава себе си, и неговото държавно управление единствено ще задълбочат рововете в европейската политика. Младият австрийски канцлер вероятно ще основава още редица главоболия на Ангела Меркел, ако тя успее да извърши неговото благопожелание – и сътвори свое "стабилно " държавно управление в Берлин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР