Новият антикорупционен орган ще е работещ, с механизми за отчетност,

...
Новият антикорупционен орган ще е работещ, с механизми за отчетност,
Коментари Харесай

Явор Божанков: Бюджетът е най-социалният от 30 години. Работим по формула за преизчисление на пенсиите

Новият антикорупционен орган ще е работещ, с механизми за отчетност, гласност и отбрана на правата на жителите

„Бюджетът за 2022 година е може би най-социалният бюджет за последните 30 години. Но философията му не е просто да дадем повече, а да разтеглим кръга хора, които имат достъп до обществени услуги и да подобрим тяхното качество. Докато ГЕРБ управляваше, помощта за развъждане на второ дете беше под 400 лева В този бюджет тя ще бъде 710 лева Всички пенсии се усилват и всеки пенсионер в България ще има по-високи приходи, в сравнение с предходната година. Успоредно с това работим по формула за преизчисляване на всички пенсии и не сме се отказали от тази огромна цел на Българска социалистическа партия.“ Това съобщи националният представител от „БСП за България“ Явор Божанков в предаването „Денят On Air“ по Bulgaria On Air.

Той уточни, че обществената политика е ориентирана за решаването на огромния проблем – демографската злополука. Безплатните детски градини и ясли са нещо, за които Българска социалистическа партия води дълга борба, са към този момент факт, както и помощите за развъждане на дете и детските надбавки. „Почти всеки съставен елемент е повишен с 15-20%“, означи Божанков.

„До дни ще предложим първите законопроекти за закриване на спецсъдилищата, промяна в антикорупционния орган и други сфери на правосъдната система, които ще реформираме. Но по-голямата тематика остава – смяна в Конституцията. Тя изисква квалифицирано болшинство от 2/3 – без ГЕРБ, Движение за права и свободи или „Възраждане“ такава смяна не може да стане. Затова предложихме не диалог в границите на съдружния съвет, а краткотрайна парламентарна комисия, в която да взе участие и опозицията.“, сподели националният представител от левицата.

Божанков съобщи, че е останал сюрпризиран, че по тази тематика „Възраждане“ работи в синхрон с ГЕРБ и Движение за права и свободи. „За ГЕРБ и Движение за права и свободи сме наясно, че когато става въпрос за прокуратурата, основният прокурор Гешев, Цацаров и КПКОНПИ, не са отворени към обилни промени. „Възраждане“ бяха изненада, тъй като видях в техните дейности синхрон с ГЕРБ и Движение за права и свободи, въпреки да са давали поръчки за друго“, обърна внимание той.

За промените, които ръководещите плануват в КПКОНПИ, националният представител от левицата съобщи: „Имаме желание да реформираме антикорупционния орган, като го разделим на две обособени структури – една, която се занимава единствено с корупция и една, която се занимава единствено с нелегално добито имущество и спор на ползи. Искаме да му придадем проверяващи функционалности и да създадем органа работещ, а освен някакво осведомително бюро, което Сотир Цацаров оглавяваше, без никакъв резултат.“

Той сподели още, че се планува новият антикорупционен орган да може да апелира отхвърли от внасяне на обвиняване от прокуратурата, да се образува досъдебно произвеждане и да се внесе обвинителен акт. Божанков изясни, че в случай че по време на правосъдния развой прокуратурата въпреки всичко се откаже да поддържа обвиняването, новата конструкция да може да остане страна по делото в качеството си на частен обвинител. По неговите думи се плануват още механизми за цялостна отчетност пред Народното събрание, за гласност, както и механизми, които да подсигуряват правата на жителите.

По мотив закриването на спецсъдилищата, Божанков увери, че делата ще продължат и няма да има спиране, прекъсване или започване от начало. „Основният проблем с държавното обвиняване е, че то е йерархична конструкция, в която основният прокурор може да се намесва в делата на обособените прокурори. Затова прокурорите би трябвало да бъдат самостоятелни, а фигурата на основния прокурор да има административни функционалности, в случай че въобще такава фигура би трябвало да има, само че тя не би трябвало да има толкоз власт и мощ. Това е маркирано и от Венецианската комисия, и в мониторинговите доклади“, разяснява Явор Божанков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР