Новият албум на Мистерията на българските гласове носи звучното заглавие

...
Новият албум на Мистерията на българските гласове носи звучното заглавие
Коментари Харесай

Световна премиера на новия албум на Мистерията на българските гласове


Новият албум на " Мистерията на българските гласове " носи звучното заглавие " BooCheeMish " и съдържа 12 нови творби, особено написани за световноизвестния български състав. Това е и първият студиен запис на хора от съвсем 20 години насам. Раждането на " BooCheeMish " е плод на над двегодишна работа на хора, продуцентския екип и всички останали участници. Специален посетител в него е австралийката Лиса Джерард - известна на меломаните като член на дуото " Дед кен денс " и като композитор и реализатор на кино музика. Тя е притежател на " Златен глобус " за музиката към кино лентата " Гладиатор ", основана взаимно с композитора Ханс Цимер. В албума вземат участие още международният първенец по бийтбокс - SkilleR и немският перкусионист Дейвид Кукерман.

В изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " продуцентът Бояна Бункова описа:

" Първоначалната концепция беше не да търсим и възвръщаме нещо остаряло, защото то си съществува и си остава за поколенията, а да създадем нещо друго и ново, което да включва други актьори и от други елементи на света, тъй като подобен беше първичният план. Започнахме да търсим и непознати създатели, което се оказа доста мъчно, тъй като българският фолклор е доста харесван, само че не всеки може да написа за него и може да композира песни за хор. Спецификите са доста – всичките присъщи неравноделни тактове, извивки и по този начин нататък. В последна сметка имаме единствено двама непознати създатели ".

Продуцентът Петър Дундаков изясни за какво албумът носи името " Бучимиш “.
" Това е доста известно българско хоро. В общи линии едно от нещата, които направихме в този албум, е да вземем някои доста известни хора и да ги обработим по нов метод с присъединяване на гласове и на бийтбокс. " Бучимиш “ е инструментална пиеса, която в никакъв случай не е съществувала до този момента като ария. Това е един доста забавен размер, който е 15-16. Начинът, по който я обработихме и направихме, е написвайки нов текст по отношение на това. Опитах се да направя тази инструментална пиеса пригодна за човешки глас и в общи линии създадохме ария от това хоро с чисто нов написан текст. Метафората на кръга и на танца е съществена метафора на този албум, който пробва да се движи. Той не е албум, който стои затворен някъде ".

Цялото изявление с Бояна Бункова и Петър Дундаков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР