Новите ядрени мощности и изграждането на двата блока на АЕЦ

...
Новите ядрени мощности и изграждането на двата блока на АЕЦ
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Решението за АЕЦ Козлодуй е политическо и е взето от хора, които не разбират

Новите нуклеарни мощности и построяването на двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “ разясниха Еленко Божков, някогашен зам.-мин. на енергетиката, и Явор Куюмджиев, енергиен специалист, в студиото на „ Твоят ден “ по Nova News. 

 

„ Технологията AP 1000 e от потомство 2, от 80-те години на предишния век. В момента новите атомни централи, които се строят по света са от потомство 3, даже 3+. Колко ще коства плана за създаване на двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “? Единственият блок, който „ Уестингхаус “ са построили за последните 30 години коства 34 милиарда $ и е построен за 13 години. Важен е въпросът по какъв начин е определена тъкмо тази технология? На каква база- на търг, въз основата на експертни разбори или просто подчинявайки се на непознати ползи? “, сподели Куюмджиев.

 

Правителството работи преждевременно, счита Божков.

 

На България са нужни 4 блока – два в Белене и два в Козлодуй, съобщи той. Куюмджиев сподели, че решението е политическо и е взето от хора, които не схващат от нуклеарна енергетика.

 

По негови думи България е платила на американците, с цел да кажат дали могат да построят атомни блокове. Обикновено се прави противоположното, вложителят заплаща разноските и по-късно споделя дали може да построи централа, добави той.

 

Божков изясни, че тези пари ще бъдат приспаднати при реализацията на плана.

 

Куюмджиев е на мнение, че двата нови блока не могат да заменят въглищните централи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР