Новите влакове, които ще бъдат купени с европейски пари от

...
Новите влакове, които ще бъдат купени с европейски пари от
Коментари Харесай

Събев: 20 влака за скорост 200 км/ч включва планът за възстановяване

Новите влакове, които ще бъдат купени с европейски пари от проекта за възобновяване ще отидат при този, който завоюва контракта за социална услуга. Това разясни пред транспортната комисия в Народното събрание министърът на превоза Николай Събев.

Договорът на БДЖ изтича в края на 2024 година, а за нов ще бъде оповестена процедура. В проекта за възобновяване е записано, че с европари ще се купят 35 едноетажни и 7 двуетажни електрически мотриси за 160 км/ч за крайградски транспорти. 20 влака за скорост от 200 км/ч ще са за главните посоки в страната. Ще се разгласи и поръчка за 18 електрически акумулаторни маневрени локомотиви.

1,022 милиарда лева е инвестицията в нови влакове, по проекта за възобновяване е 665,98 млн. лева, останалите 355,82 млн. са съфинансиране. Срокът за осъществяване е 2022-2026 година

Събев разясни пред депутатите, че бенефициент на европейските пари е министерството на превоза. Компанията, която завоюва поръчката за нов контракт за социална услуги ще получи влаковете, само че за прилагане, те си остават държавна благосъстоятелност. Тя ще поеме и ангажимент за обслужването и сервиза им. " Надявам се това да е БДЖ ", сподели той и продължи с тематиката за обединяването на пътнически, товарни транспорти и на холдинга в Национална компания БДЖ. В момента пътническият транспортьор не е в положение да завоюва контракта, само че по тази причина се правели промените.

Събев, като бизнесмен, съобщи, че не вярвал в миналото да е в обстановка да благодари на български синдикати, откакто като притежател на компания, не ги е допускал. Пред депутатите той съобщи, че главните трудности да бъдат оздравени оптимално бързо железниците не са българските синдикати, а е българската администрация. Той сподели, че вършат всичко допустимо да ги преодолеят, ще бъдат правени още кадрови промени и не на вятъра очаквам специалисти извън.

Събев беше запитан и за писмата му до кметовете на Русе и Бургас, с които желае летището при с. Щръклево, както и бившето военно в Равнец да бъдат трансферирани на министерството на превоза. Той съобщи, че такива писма ще получат всички кметове, на чията територия има летища, като загатна Сливен и Стара Загора.

По мотив Равнец, той съобщи, че е имало сходна обстановка в Силистра, където на терените на бившето летище частен бизнесмен ще прави фотоволтаичен парк, само че там нещата били негов " финален стон " (има поради писмото си до кмета), защото този терен от дълго време е частен парцел. Министърът съобщи, че знае какъв брой коства правенето на едно летище " и като сложим анкерни болтове с пистата е завършено ", сподели той, имайки поради концепцията за инвестиция във слънчева централа и цех за водород на терена на площадката при Равнец.

Депутати от Движение за права и свободи го запитаха за отварянето на Маказа и уговорката на ГКПП-то да бъде комплициран кантар, с цел да се мерят камионите. През лятото пунктът бил претрупан и имало големи опашки. Ако бъдат отклонени камиони от Кулата за преход към Маказа, прекосяването ще бъде затруднено.

Събев съобщи, че България няма транспортен проблем, а логистичен и акцентът в работата на ведомството му щяла да бъде свързаността, а той като Левски обикалял по границите. С Гърция съгласно министъра би трябвало да се отворят още Рудозем-Ксанти, Златоград-Термес, а не всичко да се струпва на Кулата-Промахон.

Събев още веднъж описа за желанието от ГКПП-ата да излязат всички служби, които нямат отношение към граничния преход. Имало схващане от Министерство на вътрешните работи, митници, автомобилна администрация, районното министерство техните служби да вършат инспекциите си отвън пунктовете, а не на самата вадичка.

Накрая министърът помоли депутатите да му стискат палци, защото отива на среща с телекомите. " Ще им обясня, че никой в никакъв случай не е имал желание да прави държавен телеком”, съобщи той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР