Новите варианти на вируса, причиняващ COVID-19, може да удължат пандемията.

...
Новите варианти на вируса, причиняващ COVID-19, може да удължат пандемията.
Коментари Харесай

Имаше ли пандемия? Новите варианти на COVID-19 и готовността ни да се срещнем с тях

Новите разновидности на вируса, причиняващ COVID-19, може да удължат пандемията. За това сигнализират Световната здравна организация, Европейският и Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите в последните си разбори от края на месец май.

Вариантите на Омикрон ВА.4 и ВА.5, които имат спомагателни разновидности в шипчестия белтък, доста по-успешно заобикалят предходен имунитет от ваксина или преболедуване, даже и от боледуване от Омикрон разновидностите BA.1 и ВА.2.

Това докара до предизвестия на учените за риск от нови талази.
"И какво, в последна сметка, имаше ли пандемия? "
Този въпрос ми зададе комшия, когато инцидентно се засякохме в метрото. Избухнах в смях, само че в случката няма нищо смешно.

Острото нахлуване в живота ни на войната, която Русия поведе в Украйна, изцяло заличи тематиката за пандемията от COVID-19 от българския обществен спор. Поетапното анулиране първо на условието за зелен документ, а в следствие и на останалите ограничаващи противоепидемични ограничения беше резонно, само че мина без никаква ориентирана връзка заради изцяло изчерпания и пренасочен медиен и публичен интерес.

Това остави у множеството хора чувството, че тематиката „ ковид “(и всички неприятни мотиви за нея) към този момент не съществува – до степен да се съмняват дали въобще е била. COVID-19 обаче въобще не си е тръгвал.

Още при започване на 2022 година експерти предизвестиха, че високият капацитет на SARS-CoV-2 да се трансформира може да му помогне да остане още дълго в живота ни, и както политическите, по този начин и здравните системи би трябвало да са подготвени за това.

От началото на май Португалия регистрира осезателен растеж в новите случаи. Данните за признати в болница и смъртни случаи сочат, че имунизациите несъмнено защищават от тежко боледуване и гибел и при новите разновидности на Омикрон. В Поругалия 86% от популацията са изцяло имунизирани, а още 8% имат стартират имунизационен цикъл.
Новите разновидности
Новите разновидности на Омикрон ВА4. и ВА5. бяха открити в Южна Африка. През май случаи от новите разновидности към този момент бяха регистрирани в множеството европейски страни.

BA.4 и BA.5 имат разновидности на своя шипчест протеин, които ги отличават от BA.2. Протеинът е онази част от вируса, която се прикрепя към рецепторите на човешки кафези.

След началото на вълната в Португалия и известието на Португалския народен здравен институт, че BA.5 е виновен за към 37% от всички позитивни случаи, Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) прекласифицира BA.4 и BA.5 като разновидности за безпокойствие.

ECDC заяви, че няма доказателства за нараснала тежест на болесттите спрямо инфекциите от предходните разновидности, само че BA.4 и BA.5 наподобява са по-лесно портативни.
Какво да чакаме в България?
В момента епидемиологичната конюнктура в България, обвързвана с COVID-19, наподобява изцяло спокойна. Броят на новорегистрираните случаи редовно спада в последните два месеца, има и лек спад на среднодневната смъртност на седмична база, която в последната седмица за първи път падна под 5 души.

Въпреки това е допустимо да имаме лятна вълна, счита доктор Аспарух Илиев , началник на лаборатория по инфекции на мозъка в Университета в Берн, Швейцария. По думите му всичко зависи от темпото, с което новите разновидности ще навлязат в страната ни.

Ситуацията в Португалия демонстрира, че топлото време не попречва разпространяването, по тази причина възможен епидемиологичен риск ще зависи по-скоро от придвижването и държанието на хората. Есенно-зимният интервал обаче остава по-рисков и още веднъж ще изисква подготовка, предизвестява доктор Илиев.

„ Ще бъде рационално здравната ни система да е готова, да бъде обезпечено финансиране, складова наличност на лекарства, консумативи и коронавирус звената да бъдат подготвени. Следващата зима евентуално COVID-19 към момента ще провокира напрежение “, споделя той.

По думите му рационалната политика може да изисква и връщане на част от ограниченията в общността, и обществото би трябвало да бъде осведомено и квалифицирано за това. „ Достъпни, безвъзмездни проби за хора със признаци, тестване в учебно заведение, безвъзмездни маски – това са единствено дребна част от ограниченията, които са най-лесни за осъществяване и могат да понижат разпространяването при една вълна “, прибавя експертът.

Дали страната възнамерява рационални и предвидими политики би трябвало скоро да стане ясно. Отговорът на този въпрос се чака с особена сензитивност от секторите, които понесоха несъразмерна тежест при опитите за преодоляване на предходните талази, и най-много от родителите на деца в учебна възраст, които по данни на ЮНЕСКО са измежду най-дълго стоялите в отдалечено образование възпитаници в Европа.

През април Народното събрание одобри промени в Закона за здравето, с които задължи Министерството на здравеопазването да има народен проект за подготвеност и деяние при зараза или пандемия.

От ведомството оповестиха за Свободна Европа, че сега се актуализира Националният действен проект за справяне с пандемията от ковид, и новият вид скоро ще бъде показан.
"И, несъмнено, имунизацията "
„ В момента в цяла Европа имунизацията е замряла ", споделя още доктор Илиев. "С дребната разлика, че в някои страни тя е достигнала съвсем 80% от популацията, в други, като Португалия – съвсем 100% – до момента в който в България равнището остава доста ниско “.

Общият % на изцяло имунизирано население в страната е към 30%. В групата на възрастните над 65 години, които са с по-висок риск от тежко боледуване и гибел, имунизирани с главен курс са към 35%. На този стадий е време те да обсъдят с лекарите си дали и по кое време е уместно да им се сложи нова подсилваща доза.

„ В момента данните сочат, че при хората от рискови групи и тези, които работят в рискова среда, втори бустер има очебийно позитивен резултат “, изяснява доктор Илиев. Според него най-хубава отбрана би имало, в случай че всеобща имунизация на рисковите групи се предприеме в самото начало на нова вълна, или в случай че такава вълна не настъпи през лятото – то през есента.

Доколко всеобща може да бъде една имунизационна акция против COVID-19 у нас след две години дейна дезинформация е въпрос с обезпокоителен отговор.

На 21 март Министерството на здравеопазването започва осведомителната си акция „ Плюс мен “ с амбициозната концепция да „ приключи имунизационния развой “ в България. Оттогава до 6 юни броят на изцяло имунизираните в страната се е нараснал едвам с към 12 000 души.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР