Новите учебници по история за 10. клас, по които бъдещите

...
Новите учебници по история за 10. клас, по които бъдещите
Коментари Харесай

Пак се заговори за премълчани събития в новите учебници по история

Новите учебници по история за 10. клас, по които бъдещите десетокласници би трябвало да стартират да учат наесен, са на път да провокират огромен скандал поради интервала на комунизма, който съгласно учители и историци е показан подвеждащо и манипулативно. Притеснени преподаватели са алармирали, че в показаните им за оценка планове на учебници доста събития от този интервал са спестени или изкривени по метод, който не дава действителна визия за случилото се в интервала 1944-1989 година, заяви журналистът Христо Христов, създател на редица следствия и исторически монографии за ръководството на Българска комунистическа партия. Христов и историкът проф. Евелина Келбечева изброяват редица проблеми с учебниците в позиция, изпратена до просветния министър Красимир Вълчев и оповестена на уеб страницата desebg.com.
Новите образователни стратегии по предмета " История и цивилизация " за 10-и клас, както и по останалите предмети за десетокласниците, бяха утвърдени от Просветното министерство през януари 2018 година Написаните по тях планове на нови учебници са минали и двата стадия за оценка - за сходство с образователната стратегия, направена от комисия в МОН, и за склонност за използване в клас, направена от учители по предмета. Съвсем скоро следва да бъдат утвърдени от просветния министър Красимир Вълчев, преди да бъдат отпечатани в нужните тиражи за учебните заведения.
Издателствата, взели участие в състезанието за нови книги, са „ Булвест 2000 ”, „ Анубис ”, „ Домино ”, „ Просвета ” и „ Рива ”. Последните две са се справили много по-добре от останалите, само че и там има някои значими пропуски, сочи анализът на Христов и проф. Келбечева. Оттам са открили, че в плановете на всички издателства " липсва ясното и по-подробно изложение на ролята и активността на Държавна сигурност като наказателен уред в тоталитарната страна ". Само в учебника на " Рива " са маркирани трите банкрута при ръководството на Тодор Живков, на никое място не са посочени задълженията, които ръководството на Българска комунистическа партия завещава, икономисан е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 година, както и репресиите против църквата. Пропуски има и при информацията за лагера в " Белене ". За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че " Живков е полагал грижи за благосъстоянието на популацията ", отбелязва още вестник " Сега ".
Просветният министър Красимир Вълчев е коментирал пред изданието, че новата стратегия по история е цялостна и уравновесена и новите учебници официално дават отговор на нея. " И на мен ми се желае събитията да са показани по-подробно. Действително има неща, които биха могли да се подобрят. Все отново да не забравяме, че става дума за учебници за възпитаници, а не за студенти ", съобщи той. Министърът ще изиска от издателствата да изчистят най-дискусионните текстове от плановете.
Комисията в МОН, която прави оценка учебниците, е формирана от учители и академични преподаватели и учители, които обаче са най-вече асистенти, защото професорите и доцентите по принцип са в авторските колективи, пишещи учебниците. Това слага под въпрос съответната оценка на новите планове, притесняват се учители. Те се тормозят и от обстоятелството, че оценката на пригодността за използване в клас на учениците, която вършат учителите по история в страната, също е чисто механична.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР