Новите учебници по история за 10-и клас, по които бъдещите

...
Новите учебници по история за 10-и клас, по които бъдещите
Коментари Харесай

Избухна скандал за премълчани събития в учебниците по история

Новите учебници по история за 10-и клас, по които бъдещите десетокласници би трябвало да стартират да учат наесен, са на път да провокират огромен скандал поради интервала на комунизма, който съгласно учители и историци е показан подвеждащо и манипулативно. Притеснени преподаватели са алармирали, че в показаните им за оценка планове на учебници доста събития от този интервал са спестени или изкривени по метод, който не дава действителна визия за случилото се в интервала 1944-1989 година, заяви журналистът Христо Христов, създател на редица следствия и исторически монографии за ръководството на Българска комунистическа партия. Христов и историкът проф. Евелина Келбечева изброяват редица проблеми с учебниците в позиция, изпратена до просветния министър Красимир Вълчев и оповестена на сайта desebg.com.

Новите образователни стратегии по предмета " История и цивилизации " за 10-и клас, както и по останалите предмети за десетокласниците, бяха утвърдени от просветното министерство през януари 2018 година Написаните по тях планове на нови учебници са минали и двата стадия за оценка - за сходство с образователната стратегия, направена от комисия в МОН, и за склонност за използване в клас, направена от учители по предмета. Съвсем скоро предстои да бъдат утвърдени от просветния министър Красимир Вълчев, преди да бъдат отпечатани в нужните тиражи за учебните заведения.

Издателствата, взели участие в състезанието за нови книги, са „ Булвест 2000 ”, „ Анубис ”, „ Домино ”, „ Просвета ” и „ Рива ”. Последните две са се справили много по-добре от останалите, само че и там има някои значими пропуски, сочи анализът на Христов и проф. Келбечева. Оттам са открили, че в проектите на всички издателства " липсва ясното и по-подробно изложение на ролята и активността на Държавна сигурност като наказателен уред в тоталитарната страна ".  Само в учебника на " Рива " са маркирани трите банкрута при ръководството на Тодор Живков, на никое място не са посочени задълженията, които ръководството на Българска комунистическа партия завещава, икономисан е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 година, както и репресиите против църквата, изброяват от desebg.com дупките в учебниците. Пропуски има и при информацията за лагера в Белене. За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че " Живков е полагал грижи за благосъстоянието на популацията ".

Просветният министър Красимир Вълчев разяснява пред " Сега ", че новата стратегия по история е цялостна и уравновесена и новите учебници официално дават отговор на нея. " И на мен ми се желае събитията да са показани по-подробно. Действително има неща, които биха могли да се подобрят. Все отново да не забравяме, че става дума за учебници за възпитаници, а не за студенти ", съобщи той. Министърът ще изиска от издателствата да изчистят най-дискусионните текстове от плановете.

ОЦЕНКА

Комисията в МОН, която прави оценка учебниците, е формирана от учители и академични преподаватели и учители, които обаче са най-вече асистенти, защото професорите и доцентите по принцип са в авторските колективи, пишещи учебниците. Това слага под въпрос съответната оценка на новите планове, притесняват се учители. Те се тормозят и от обстоятелството, че оценката на пригодността за използване в клас на учениците, която вършат учителите по история в страната, също е чисто механична.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР