Новите тестове за първи клас, които МОН предвижда от новата

...
Новите тестове за първи клас, които МОН предвижда от новата
Коментари Харесай

Новите тестове за първи клас ще съдържат игрови ситуации, грешни отговори няма да има

Новите проби за първи клас, които МОН планува от новата образователна година, ще съдържат 42 игрови обстановки без неверни отговори. Те ще демонстрират готовността на детето за учебно заведение, само че резултатите няма да са обвързани с приема. Това разяснява създателят на предлагането доцент Мария Трифонова от Института за проучване на популацията и индивида на Българска академия на науките в ефира на Би Ти Ви.

Целта е учителите от забавачките да бъдат насочвани към тези от възпитаниците им, които имат избрани дефицити. " Тестът ще слага детето в една забавна и позната за него среда. То се забавлява по време на проучването ", добави Трифонова.

По думите й скрининг тестванията са публикувани в доста западни страни, като даже са прилагани и в България в края на 80-те години. " Грешни отговори няма, само че другите решения, предлагани от децата, ще носят разнообразни точки за познавателното развиване. Скалата е създадена след проучване с 6000 деца ", добави още експертът.

Целта е да се реши по какъв начин бъдещият първокласник обработва информацията, дали образува категории и елементарни фрази, дали употребява бъдеще и минало време. Ако обещано дете има специфични просветителни потребности, механизмът във връзка с него е радикално друг, акцентира Васил Николов - ръководител на Инициативен комитет за качествена и новаторска просветителна система, който също беше посетител в студиото.

Според досегашните текстове учителите би трябвало да правят оценка готовността на децата за първи клас, само че това не е наложително да става с тест или да се вписва някъде. При новия вид резултатите ще се вписват в националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР