Новите технологии влизат в помощ не само на човека, но

Новите технологии влизат в помощ не само на човека, но ...

80-годишен чинар беше „прегледан“ чрез иновативен метод.


Новите технологии влизат в помощ не само на човека, но и на природата. В Стара Загора екип от Асоциацията на арбористите показа иновативен метод за обследване на дървета чрез катерене.

Снимка: btvnovinite.bg

"Пациентът" е чинар на около 80 години в парк Пети Октомври в Стара Загора. "Прегледът" извърши четиричленен професионален екип.
Петвековен дъб от Великотърновско спечели конкурса „Дърво с корен 2019” Той ще участва в конкурса „Европейско дърво на годината 2020” и всеки от нас може да го подкрепи онлайн
Единият уред е импулсен томограф, нещо като рентген за дърветата. Принципът на работа е да се проследи скоростта на механично подадената вълна, която се улавя и предава от сензор на сензор.

Снимка: btvnovinite.bg

За да разберат влошава ли се състоянието на техния "зелен пациент" и с какви темпове, четиричленният екип използва сонда. Досегашният метод на обследване е чрез външен оглед.

Снимка: btvnovinite.bg

В зависимост от височината и мястото, обследването чрез катерене на едно дърво може да отнеме от 15 минути до половин час. Но за анализ на резултатите понякога трябват и дни.

Източник: btvnovinite.bg