Новите технологии, новото време, новите разбирания. Никой не може да

...
Новите технологии, новото време, новите разбирания. Никой не може да
Коментари Харесай

Пропускаме живота си, заради новите технологии

Новите технологии, новото време, новите разбирания. Никой не може да се бори с тях, а и не е нужно твърдоглаво да сме се хванали за пишещите машини и да отхвърляме всичко ново, което навлиза в живота ни. Има обаче граници, които се прекрачват до степен, в която към този момент вредят.
Днес децата се раждат с таблети и смарт телефони в ръцете. Израстват с концепцията за един виртуален свят, с който се срещат преди да са видели света на игрите на открито. И по какъв начин да предпочетат да излязат пред блока, когато в ръцете си държат десетки игри, наподобяващи тези на открито.

Преди няколко дни видях обстановка, която беше единствено за фотография: Малко дете, заведено на любителски футболен мач, което вместо да следи играта, играеше личен футболен мач на таблета, даден от родителите му. Нито един път на подвигна глава, с цел да види какво се случва пред него – в същинската игра. За него няма значение дали е на дивана вкъщи или на стадион, когато тотално е изключил света в близост и си е основал собствен фиктивен подобен.

Все по-често виждам децата пред блока да се събират на някоя скамейка, на която вадят телефоните си и се стартират игри в “мрежа ”. Има и такива, които не вземат участие, тъй като родителите им не са им купили от модерните телефони. Тези деца стоят към другите и ги следят, считайки се за новобранци. Нелепо е. Самата панорама е нелепа и не разбирам за какво родителите, които пият бира на другата скамейка, са спокойни и считат това за изцяло обикновено.

И не са единствено децата, не са единствено родителите. Забелязали ли сте, че когато се съберете с компания – вкъщи, на кафе или някъде да хапнете, постоянно има най-малко един, който ще си извади телефона още първоначално и ще означи всички във Facebook. Къде са, какво вършат и с кого са. Ако никой не разбере къде сте и обстоятелството, че се забавлявате, прекарването по-малко пълноценно ли ще бъде? Да! Точно това се случва и в случай че вашата компания не е такава, погледнете на прилежащата маса до вас.

Качваш се заран на метрото и всички към теб са хванали телефоните, като че ли нищо на този свят (или нищо във Фейсбук) не може да изчака 10 минути, до момента в който слезеш.Веднъж, съвсем като на филм, попаднах в обстановка, която напълно ясно демонстрира до каква степен сме ги докарали нещата.
Сутрин. В метрото е цялостно с хора. Качвам се и стоя пред седалка с двама души един до различен – мъж и жена. Мъжът се беше зачел в икономическо списание, а дамата ревизираше последните Facebook статуси. През цялото време не откъснаха взор от това, с което се занимаваха. Пътуваха един до различен повече от 15 минути, след което пристигна време дамата да слиза. Прибра телефона си, обърна се към мъжа, целуна го и му пожела прекрасен ден… Никога нямаше да предположа, че тези хора в миналото са се виждали през живота си. Не и по методът, по който стояха един до различен като непознати.

Това се трансформира в съвсем като болест. Модерна и за някои нужна. Замислете се, какъв брой пъти действително е било нужно да ревизирате нещо на телефона си и какъв брой пъти сте го изваждали от чантата си просто по табиет? Губим от времето с хората, с които сме, с цел да пишем на хора, които са онлайн. Пропускаме симпатичното детенце на прилежащата седалка в метрото, което ни се усмихва отсреща. Пропиляваме късите диалози с обичаните хора, които имат повече смисъл от всички статуси, които в миналото ще споделите. Приятелите и околните ни не са 458, както написа във Facebook, те са няколко и заслужават да оставим телефоните си и да бъдем с тях по този начин, както постоянно сме били./actualno.com

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР