Новите стратегии на САЩ и на Иран в междудържавните им

...
Новите стратегии на САЩ и на Иран в междудържавните им
Коментари Харесай

Мохамед Халаф: Може да избухне неочаквана война

„ Новите тактики на Съединени американски щати и на Иран в междудържавните им връзки може да доведат до непредвидена война “. Това сподели пред БНР Мохамед Халаф, анализатор и ценител на Близкия изток, във връзка изострените взаимоотношения сред двете страни. Иран сподели нова ПРО, която може да прихване дронове и ракети с радиус на деяние 400 км. Натискът от Съединени американски щати не закъсня и те упрекнаха страната в дестабилизация на региона.

„ Ситуацията е рискова поради ходовете и позициите на двете сили. Има смяна в политиката на Иран и това се вижда в последните 4-5 седмици. От две седмици се вижда и смяна в тактиката на Съединени американски щати. Иран трансформира разпоредбите на играта, тъй като знае по какъв начин да въздейства върху Запада и Съединени американски щати – посредством атомното съглашение и посредством основаването на условия за високо напрежение в района “.

Според Халаф Иран изпраща обръщение към Европа, като стартира от време на време да напуща параметрите на съглашението и стартира да обогатява с повече стойности уран.

„ Европейците се обезпокоени. Но това е обръщение и към Израел. Израелците са най-уязвими във връзка с атомната стратегия на Иран. По мотив смяната на тактиката на Съединени американски щати – американците минаха от военната опасност до проява на способи за основаване на военна офанзива против ирански позиции. Това стартира с опитите на държавния секретар да сътвори военна морска мощ, която да охранява петролните кораби в Ормузкия залив “.

„ Досега политиката на Иран беше - добре, ще поносим американските наказания, ще опитваме да създадем напрежение, само че ще чакаме изборите в Съединени американски щати “, добави Мохамед Халаф и акцентира, че иранците са в тежко икономическо състояние – в страната има растеж на безработицата, а цените на стоките се усилват:

„ Преди глобите Иран изнасяха по към 2,5 млн. барела нефт дневно, в този момент към 300 000. Иранците осъзнават, че Доналд Тръмп цели основаване на обществен и политически протест, който да докара до събаряне на режима. Но това няма да бъде елементарно, тъй като събитията ще бъдат по-кървави даже от тези в Арабската пролет “.

По думите на анализатора Европа няма единна съответна политика във връзка с Иран и е безсилна пред американските способи и наказания против Иран.

„ Европа към този момент избира бизнеса със Съединени американски щати вместо този с Иран… Иран са заплашвали, че ще наводнят европейските пазари с опиати, защото ще стопират интервенциите против трафикантите на афганистански опиат, който минава през Иран към Европа. Това заплашва доста европейската вътрешна сигурност. Иран могат да засилят натиска над Европа и посредством опити за дестабилизация на европейските столици посредством атентати против ирански дисиденти, както се случи предходната година във Франция, когато службите осуетиха подобен атентат. Опит за подобен атентат имаше и в Дания. Това демонстрира безсилието на Европа в този спор “, разяснява Халаф. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР