Новите санкции бяха блокирани от Унгария, която няма никакъв излаз

...
Новите санкции бяха блокирани от Унгария, която няма никакъв излаз
Коментари Харесай

Брюксел разглежда деблокиране на шестия пакет от европейски санкции срещу Русия

Новите наказания бяха блокирани от Унгария, която няма никакъв изход на море и зависи от петрола, доставян от Русия през претролопровода " Дружба ". 65 % от потребения от страната нефт е съветски.

Будапеща реши като незадоволително предлагането за изключване на Унгария от петролното ембарго за две години, което й оферираше Брюксел. Тя изиска изключване за минимум четири години и близо 800 милиона евро под формата на европейско финансиране, с цел да приспособява рафинериите си.

Разглежданото през днешния ден решение в Брюксел се състои в изключване на " Дружба " от петролното ембарго и ограничение на глобите единствено до доставките на нефт с кораби, съгласно европейските източници.

Доставките на съветски нефт за Европейски Съюз се вършат в две трети от танкери и в една трета по " Дружба ".

Това предложение по самодейност на френското председателство на Европейски Съюз и на Европейския съвет би разрешило да се напредне с шестия пакет от европейски наказания, който се дискутира още от началото на май.

Евентуално ембарго на доставките по море би засегнало покупката на нефт в идните шест месеца и на петролни артикули до края на годината.

Пакетът включва също и нови наказания против съветски банки и разширение на черния лист на Европейски Съюз с нови съветски физически и юридически лица.

Друга премисляна алтернатива е да се отсрочи приемането на целия пакет наказания, до момента в който се откри решение за доставката на нефт за Унгария, съгласно същите източници.

Търсенето на компромис се форсира в последните дни, с цел да може неналичието на съглашение по пакета наказания да не тегне върху срещата на върха на Европейски Съюз на следващия ден и във вторник в Брюксел.

На тази среща на върха се чака да приказва по видеоконферентна връзка украинският президент Володимир Зеленски.

Обмисляното през днешния ден решение по отношение на глобите би трябвало да получи и утвърждението от водачите на страните членки с вярата този въпрос да бъде организиран до началото на срещата на върха в Брюксел на следващия ден следобяд.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР