Новите регулации влизат в сила на 8 декември. Експертите предупреждават,

...
Новите регулации влизат в сила на 8 декември. Експертите предупреждават,
Коментари Харесай

Китай въвежда задължително лицево разпознаване за потребителите на мобилни телефони

Новите регулации влизат в действие на 8 декември.

Експертите предизвестяват, че в Китай няма регулация за това по какъв начин да се употребява технологията.
Всички консуматори на мобилни телефони в Китай, които записват нови SIM карти, би трябвало да се подлагат на сканиране за различаване на лица. Новите регулации влизат в действие в неделя, 8 декември. Мерките бяха оповестени за първи път през септември и изискват телекомуникационните компании да внедрят " изкуствен интелект и други механически способи ", с цел да ревизират самоличността на жителите, които записват SIM карти. Всички физически магазини в страната са имали период до 1 декември да стартират да ползват новите стандарти, оповестява Guardian.

Мотивите на Пекин

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мярката, избрана от Министерството на промишлеността и информацията като метод за " отбрана на законните права и интереса на жителите в киберпространството ", прави китайските консуматори на мобилни телефони и интернет по-лесни за следене.

Потребителите на мобилни телефони към този момент са длъжни да записват SIM карти с персоналните си карти или паспорти, а доста телекоми започнаха да сканират лицата на клиентите от предходната година. Много платформи за обществени медии също изискват от потребителите да се записват със своите " същински имена " посредством техните телефонни номера.

Министерството на промишлеността и осведомителните технологии не сподели кои компании ще дават тези услуги на телекомите, само че в Китай са някои от международните водачи в софтуера за различаване на лица като Megvii и SenseTime, написа Reuters. Трите най-големи китайски оператора са държавните China Telecom, China Unicom и China Mobile.

Поводи за терзания

Разширяването на потреблението на лицевото различаване в Китай - от междинните учебни заведения до концертните зали и публичния превоз, стартира да провокира безпокойствие за осведомителната сигурност.

През ноември професор заведе първото дело в страната против потреблението на лицевото различаване. Министерството на образованието съобщи през септември, че ще " ограничи и контролира " потреблението на тази технология, откакто родителите се ядосаха, когато без да бъде оповестено в университета в Нанкин беше конфигуриран програмен продукт за различаване на лица, с цел да се следи посещаемостта и фокусирането на студентите по време на образователния час, напомня Guardian.

Експертите също по този начин предизвестяват, че в Китай няма регулация за това по какъв начин да се употребява тази технология. В момента над 20 китайски софтуерни компании изготвят национални стандарти за промишлеността.

Защитниците на правата на индивида дефинират мярката като още една стъпка към " антиутопично наблюдаване на страната ", в която китайските градове ще наподобяват по-силно района на Синдзян, където жителите непрестанно се следят за признаци на безредици или несъгласия.

Министерството съобщи, че правилото ще защищити жителите от телефонни измами и ще предотврати препродажбата на SIM карти като част от акциите за киберсигурност и антитероризъм.

В микроблога Weibo доста консуматори в интернет поддържат новата регулация: " Като човек, на който е била открадната самоличността, усещам облекчение ". Друг споделя: " Въпреки че това идва прекомерно късно, го поддържам ".
Други обаче не бяха сигурни, че новото предписание ще ускори осведомителната сигурност. Един консуматор написа: " Ако законите за дискретност не са сигурни... тогава в действителност нямате право да изисквате повече и повече персонална информация от хората. Ние просто желаеме да живеем в общество, в което нашата информация е безвредна. Защо е толкоз мъчно? "
Къде още се употребява тази технология в страната
Супермаркетите, метрото и летищата към този момент употребяват технология за лицево различаване. Alibaba дава опция на клиентите да заплащат, употребявайки лицето си във веригата си супермаркети Hema, и ръководи хотел в централния си град Ханджоу, където гостите могат да сканират лицето си със смарт телефоните си за авансово настаняване, написа Reuters.
Метросистемите на някои огромни китайски градове оповестиха, че ще употребяват технологията. Правителственият вестник China Daily написа, че Пекин ще я употребява за " систематизиране на пасажерите ", което ще разреши " разнообразни ограничения за инспекция на сигурността ".
През юли осведомителната организация " Синхуа " съобщи, че Пекин е конфигурирал или е бил в развой на инсталиране на системи за лицево различаване на входовете на 59 региона с общински жилища. Китайската полиция също е известна с това, че има високотехнологични устройства за наблюдаване като очила с вградено лицево различаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР