Новите разпоредби, които целят да ограничат разпространението на африканска чума

...
Новите разпоредби, които целят да ограничат разпространението на африканска чума
Коментари Харесай

Природозащитници: Мерките срещу африканската чума са удобни само за чиновниците

Новите разпореждания, които целят да лимитират разпространяването на африканска чума по свинете в персоналните стопанства и фамилните ферми, са комфортни за следене от администрацията, само че са непостижими за осъществяване от стопаните. Това се споделя в мнение на самодейността " Зелени закони " по препоръчаните от Министерството на земеделието промени в Наредба № 44 от 2006 година

" Докато успеваемостта им да лимитират болестта е противоречива, те сигурно ще съставляват нова тежест за дребните стопани ", се споделя в мнението. Невъзможността да бъдат изпълнени част от ограниченията ще докара до изтриване на персоналните стопанства и до корупционни практики, целящи превъзмогване на контрола. Това ще е следващ удар против българското село, което обезлюдява с бързи темпове и ще докара до още по-голям отлив на дейното население, се споделя в мнението.

Според природозащитниците хората мъчно ще се вместят в планувания 4-месечен период, с цел да обезпечат в дворовете си избраната повърхност за животните, новите уреди и материали, позволяващи разчистване и стерилизация, да провеждат режим на влизане на лица с стерилизация и обеззаразяване.

Друга заплаха е намаляването на характерния генофонд. Тя следва от възбраната в фамилните дворове да се отглеждат прасета - майки, които нормално са от по-стари породи с по-ниска икономическа успеваемост. Така жителите ще би трябвало да купуват свине от индустриалните ферми, които избират разнообразни породи.

В мнението се отбелязва, че с промените режимът на фамилните ферми съвсем се изравнява с този за индустриалните, до момента в който разликата в броя на отглежданите животни е стотици пъти - до 200 животни в фамилна плантация и десетки хиляди в свинекомплексите. И за двете групи обект се изискват обособени покрити и заградени места за предпазване на фуража, филтър на всяка постройка с животни, място за разчистване, измиване и стерилизация на транспортни средства на изхода. Въвеждат се отстояния за новоизграждащите се обекти, филтри на входа на всяка постройка за промяна на работно облекло, вани за измиване и стерилизация, както и помещение или място на изхода, за разчистване, измиване и стерилизация на транспортни средства, методите за предпазване на фуража и други

В документа се отбелязва и че в наредбата се вкарват ограничавания и за развъждането на други типове животни, които африканската чума по свинете не заплашва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (139)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР