Новите работни места в САЩ са нараснали до 11 милиона

...
Новите работни места в САЩ са нараснали до 11 милиона
Коментари Харесай

Новите работни места в САЩ през декември са нараснали до 11 милиона


Новите работни места в Съединени американски щати са нарастнали до 11 милиона през декември, което се пояснява като пречка за напъните на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати да " охлади " горещия пазар на труда, заяви Българска телеграфна агенция.

Новите позиции са се нараснали по отношение на 10,44 милиона през ноември и са най-високото си ниво от юли, се показва в оповестените през днешния ден данни на министерството на труда. Икономистите чакаха броят им през декември да намалее нищожно.

За 18 следващи месеца работодателите са оповестили най-малко 10 милиона свободни работни места, което не е било постигано преди 2021 година, съгласно данните на ведомството, които датират от 2000 година Броят на свободните работни места през декември значи, че е имало най-малко две позиции за всеки незает американец.

Работодателите са наели 6,17 милиона чиновници през декември, което е нарастване по отношение на 6,03 милиона души през ноември.

Броят на освободените от работа чиновници през декември се е нараснал до 1,47 милиона души по отношение на 1,42 милиона през ноември. Американците, напуснали работа - знак за увереността им, че ще намерят по-добри благоприятни условия на друго място - са намалели през декември.

На хотелите, заведенията за хранене и питейните заведения се пада над 70 на 100 от декемврийския напредък на новите работни места. 

Американският трудов пазар продължава да е изненадващо резистентен през този интервал на икономическа неустановеност. 

Работодателите са основали 375 000 работни места месечно през 2022 година, вторият максимален брой до момента, съгласно данните на министерството на труда, които датират от 1940 година и евентуално са добавили още 185 000 предишния месец. Това се показва в изследване на анализатори от " ФактСет " (FactSet). Данните за януари ще бъдат оповестени в петък.

Наемането на нови чиновници е останало мощно даже на фона на покачващите се лихви, които могат да покачат разноските за бизнеса. Борейки се с инфлацията, която предходната година е достигнала 40-годишен най-много, УФР увеличи седем пъти главната рента от март предходната година и се чака по-късно през днешния ден да го направи още веднъж.

Политиците от УФР се стремят към " меко кацане ", или да забавят задоволително стопанската система, с цел да се удържи инфлацията, без обаче това да докара до стопански разтърсвания.

Те се надяваха, че работодателите ще свият новите работни места и ще смекчат натиска за повишение на заплатите, който може да подхрани инфлацията.

Днешният отчет обаче подкопава напъните на УФР в тази тенденция. Много икономисти имат вяра, че покачването на лихвите от централната банка ще забави задоволително стопанската система, с цел да провокира криза по-късно през годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР