Новите прогнози на Европейската централна банка показват инфлация под целта

...
Новите прогнози на Европейската централна банка показват инфлация под целта
Коментари Харесай

ЕЦБ очаква инфлация под 2% след 2022 година

Новите прогнози на Европейската централна банка демонстрират инфлация под задачата от 2% както през 2023 година, по този начин и през 2024 година, съобщи Блумбърг, базирайки се на осведомени източници.

Това ще даде нов амуниции на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард в отбраната на позицията против увеличението на лихвите.

Въпреки че растежът на потребителските цени през идната година ще е по-силен от плануваното през септември покачване от 2,2%, по-късно той ще се забави, показват източниците на Блумбърг. Прогнозите ще бъдат оповестени публично след съвещанието на централната банка в четвъртък.

През септември ЕЦБ предвижда инфлация от 1,5% за 2023 година, като новият отчет за първи път ще включва прогноза за 2024 година

Предстоящата среща на ЕЦБ ще бъде една от най-важните, откогато Лагард пое управлението на централната банка през 2019 година, защото нейните представители ще разискват промени по обичайните за покупки на активи и дейностите след приключването на  Пандемичната стратегия за незабавни през март идната година.

Повечето икономисти не чакат покачване на лихвите преди 2023 година, до момента в който паричните пазари залагат на нарастване от 10 базисни пункта през декември 2022 година

Лагард се старае да убеди вложителите да не чакат толкоз ранно деяние от централната банка, защото съгласно институцията сегашния скок на инфлацията до 4,9% е временен. Прогноза за пръст на потребителските цени от под 2% през идните години може да поддържа нейната позиция.

Въпреки това силата на този мотив може да зависи от това какъв брой под целевата инфлация са прогнозите. Колкото по-близо са до 2-процентовата граница, толкоз по-лесно ще бъде за някои представители на ЕЦБ да подчертават върху заплахата от преобразяване на ценовия напън в дълготраен феномен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР