Новите президентски избори ще се проведат в Боливия около средата

...
Новите президентски избори ще се проведат в Боливия около средата
Коментари Харесай

Нови избори за президент в Боливия на 30 март

Новите президентски избори ще се проведат в Боливия към средата на март. Това разгласи в петък представителят на президента Херсес Юстиниано.

" Изборният орган ще има 120 дни за осъществяване на изборите През тези 120 дни би трябвало да се организира първият тур, вторият тур, окончателното броене на гласовете и издаването на удостоверения. Вярвам, че в средата на март ще имаме избори ", сподели Херсес Юстиниано.

Президентските избори се организираха в Боливия на 20 октомври. Според Висшия изборен съд болшинството от гласовете отиде при Ево Моралес, сегашният държавен глава по това време. Основният му противник, някогашният президент Карлос Меса, съобщи, че няма да признае успеха на съперника си в първия рунд.

След три седмици митинги Моралес подаде оставка, описвайки обстановката като прелом. Примера му бе последван от вицепрезидента Алваро Гарсия Линера и оратори на двете камари на Народното събрание, които съгласно конституцията бяха последващи на поста за изпълняващ длъжността държавни глави. Вторият заместник-председател на Сенатската камара Джанин Агнес, представляваща опозицията, разгласи, че ще поеме отговорностите на президента до нови избори, и назначи личен кабинет.

Миналата седмица Народното събрание на Боливия одобри закон, който планува анулация на резултатите от изборите на 20 октомври и осъществяване на нови с друг състав на изборната комисия. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР