Новите предизвикателства пред защитата на човешките права обсъдиха в Страсбург

...
Новите предизвикателства пред защитата на човешките права обсъдиха в Страсбург
Коментари Харесай

Новите заплахи пред човешките права обсъди вицепрезидентът Йотова с председателя на Европейския съд по правата на човека

Новите провокации пред отбраната на човешките права разискаха в Страсбург вицепрезидентът Илияна Йотова и ръководителят на Европейския съд по правата на индивида Линос-Александър Сицилианос, оповестиха от президентския прессекретариат.

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е най-добре познатата и авторитетна правосъдна институция в Европа. Съдът следи зачитането на правата на индивида на 830 милиона европейци в 47 страни членки на Съвета на Европа, които са утвърдили Конвенцията за правата на индивида от 1950 година През тази година Европейският съд по правата на индивида отбелязва 60 години от основаването си.



„ Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства на фона на днешните нови провокации пред Стария континент – миграция, тероризъм, радикализация и екстремизъм, популизъм и краен шовинизъм “, посочи Илияна Йотова. Според вицепрезидента Йотова това ще докара до смяна на наличието на делата, които се водят и европейските институции би трябвало да намерят съответни решения за реакция. В последно време се следи растеж на жалбите към Европейски съд по правата на човека точно по тези въпроси. Според вицепрезидента в тази нестабилна конюнктура ролята на Европейския съд по правата на индивида е още по-важна за поддържането на толерантността, стабилността и мира, като се подсигуряват на първо място правата на европейските жители.

Сред главните тематики на диалога беше Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи, която има основна роля в укрепването на демократичната сигурност и подобряването на положителното ръководство в цяла Европа. Илияна Йотова съобщи, че България поддържа напъните за ускорение на присъединението на Европейския съюз към конвенцията. Линос-Александър Сицилианос изрази своята вяра в този развой.

Председателят на Европейски съд по правата на човека срещна българския вицепрезидент със основаването на Мрежата на европейските висши съдилища, където членува българският Конституционен съд. Мрежата се състои от 80 съдилища от 37 страни и съставлява платформа за обмяна на отзиви. Целта е да се познават и спецификите на националните законодателства, с цел да се вземат съответни решения от Съда. Според Илияна Йотова е належащо доближаването на обособените законодателства на европейско равнище.



На срещата бе разисквана и направената от Съвета на Европа първа по рода си „ Европейска етична харта за потребление на изкуствения разсъдък в правосъдните системи и тяхната среда “, която цели да запази правата на индивида в изискванията на бързото развиване на новите технологии.

В диалога участваха българският непрекъснат представител към Съвета на Европа дипломат Катя Тодорова и българският арбитър в Европейския съд по правата на индивида Йонко Грозев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР