Новите правила за защита на личните данни влизат в сила

...
Новите правила за защита на личните данни влизат в сила
Коментари Харесай

Новите правила за личните данни влизат в сила

Новите правила за отбрана на персоналните данни влизат в действие от през днешния ден, 25 май. Те са идентични за целия Европейския съюз (ЕС). Целта им е да разреши на жителите да упражняват по-добър надзор върху потреблението на персоналните им данни, напомня БГНЕС.
Какви права ще имат жителите?
Новият правилник е част от пакета за промени за отбрана на персоналните данни на Европейски Съюз, включващ още директивата за отбрана на данните за полицията и органите на наказателноправната система.
От 25 май жителите ще имат улеснен достъп до техните данни, в това число и по-голяма информация за обработването им. Общият правилник за отбрана на персоналните данни (ОРЗД) вкарва и ново „ право за преносимост” на данните сред доставчиците на услуги. Регламентира се и „ право на забравяне”, което планува, в случай че обещано лице към този момент не желае данните му да се обработват и не съществува законна причина те да се съхраняват, да бъдат изтрити.
Какви са разпоредбите за предприятията и компаниите?
Публичните органи и предприятията, които обработват данни в огромни мащаби, към този момент са задължени да назначат особено длъжностно лице, което да дава отговор за отбраната им. Въвежда се така наречен „ обслужване на едно гише”. Това е предписание, предвиждащо предприятията да контактуват единствено с един-единствен контролен орган в страната от Европейски Съюз, в която те са открити главно. Въвеждат се техники за поощряване на поверителността, като да вземем за пример псевдонимизация (когато идентифициращи полета в границите на даден запис на данни се заменят с един или няколко изкуствени идентификатора) и криптиране (когато данните се кодират по подобен метод, че единствено упълномощени субекти могат да ги четат).
Предприятията ще би трябвало да правят и оценки на въздействието, когато обработването на данни може да докара до висок риск за правата на жителите.
От Европейската комисия припомнят, че съответната причина за договарянето на нови правила бе изразеното безпокойствие на две трети от европейците от метода, по който се обработват данните им. Заместник-председателят на Европейска комисия Андрус Ансип увери, че с смяната неприкосновеността на персоналния живот на европейските жители ще бъде по-добре предпазена, а предприятията ще употребяват еднакъв набор от правила в целия Европейски Съюз.
Според комисаря по въпросите на правораздаването и потребителите и Вера Йоурова, с Общия правилник по отношение на отбраната на данните Европа удостоверява цифровия си суверенитет, приготвя се за ерата на цифровите технологии и си възстановява доверието в триумфа световна цифрова стопанска система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР