Новите правила за чистотата на въздуха в големите градове в

...
Новите правила за чистотата на въздуха в големите градове в
Коментари Харесай

Старите дизели изчезват постепенно от пътищата в Белгия

Новите правила за чистотата на въздуха в огромните градове в Белгия плануват скоро в страната да се движат единствено дизелови коли, създадени в последното десетилетие. Това сочат данни, показани в локални медии.

В Брюксел от предходната година е в действие възбрана за придвижване на най-старите дизелови транспортни средства (автомобили, рейсове и камиони), за които няма стандарт, или които са създадени по стандарт Евро 1. От тази година в столицата бе неразрешено придвижването на дизелови коли от стандарта Евро 2, както и на бензинови без стандарт или с Евро 1.

От началото на идната година в града ще се движат единствено дизелови транспортни средства по стандарт Евро 4 или по-нов. От 2022 година за дизелите ще се изисква стандарт най-малко Евро 5, а от 2025 година - най-малко Евро 6. След шест години се планува ограничение на придвижването на бензинови коли от стандарт Евро 2, предава Българска телеграфна агенция.

Във Фландрия бе лимитирано придвижването на транспортни средства по двата най-стари стандарта, а във Валония ограничения ще бъдат въведени от 2023 година. Общините имат свободата сами да оферират и вкарват зони с ограничавания за придвижването на по-замърсяващи транспортни средства. Спазването на възбраните се следи с камери, способни да разпознават регистрационните табели и свързани със съответните бази данни.

Собствениците на " неразрешени " коли имат правото да влизат в зоните с ограничавания в Брюксел до осем дни в годината и против билет от 35 евро дневно. На нарушителите се постанова санкция от 350 евро, само че за един автомобил не може да бъдат издавани повече от четири санкции годишно.

За да се избегнат повече неприятности, белгийските управляващи изпращат авансово писмени предизвестия на притежателите на коли, обхванати от новите ограничения. Налагането на санкции стартира три месеца след влизането в действие на следващите ограничавания. Според управляващите въздействието на ограниченията е очевидно, а по-засегнати са дизеловите мотори, тъй като те цапат 10 пъти повече. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР