Новите правила в Кипър за ограничаване на прането на пари

...
Новите правила в Кипър за ограничаване на прането на пари
Коментари Харесай

Кипър не е финансов рай вече за руските олигарси

Новите правила в Кипър за ограничение на прането на пари се прибавят към резултата от глобите на Съединени американски щати против Русия и някои съветски предприемачи. Мерките водят до закриване на сметки на авторитетни руснаци от доскорошното леговище за съветския бизнес, написа Bloomberg.

„ Руското наличие в Кипър понижава “, разяснява основният управител на Института на сертифицираните държавни счетоводители в Кипър – Кириякос Йорданоу.

Сумата в банковите сметки на задгранични жители отвън еврозоната (предимно руснаци) в кипърски банки е спаднала до 7.1 милиарда евро в края на ноември, разгласи Централната банка в Кипър. Това е съществено намаляване по отношение на пика от края на 2012 година, когато общата стойност доближаваше 21.5 милиарда евро.

Енергийната компания En+ разгласи на 2-ри ноември, че възнамерява да се реалокира от Ню Джърси в Русия, а не в Кипър, какъвто беше първичният проект. En+ е мажоритарен притежател на производителя на алуминий Rusal, чийто президент е съветският милиардер Олег Дерипаска, като той е в листата на наказания на Съединени американски щати. Сметки на Виктор Векселберг, който също е в санкционния лист на Вашингтон, са замразени, оповестява Централната банка в Кипър.

Отливът на съветския бизнес от островната страна е индикативен за противоположната наклонност, която стартира след разпадането на Съветския съюз, и се ускори след присъединението на Кипър в Европейския съюз (ЕС) през 2004 година и еврозоната през 2008 година Страната привличаше съветски вложители поради ниските налози и беше обсъждана като сигурна и постоянна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР