Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за големите мултинационални

...
Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за големите мултинационални
Коментари Харесай

Г-20 форсира данъчната реформа за ИТ гигантите

Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за огромните мултинационални компании, само че ще затруднят страни като Ирландия да привлимат задгранични вложения

Големите софтуерни компании са подложени на критика, че трансферират облаги в страни с ниски налози, без значение от местоположението на крайния клиент (илюстрация: CCO Public Domain)

Група от 20 финансови министри се договориха в неделя да сформират общи правила за затваряне на пролуките, употребявани от световните софтуерни колоси като Фейсбук, с цел да понижат корпоративните си налози, съобщи Ройтерс, базирайки се на заключителното официално съобщение на Г-20.

Големите софтуерни компании са подложени на критика, че понижават данъчните си сметки, като трансферират облаги в страни с ниски налози, без значение от местоположението на крайния клиент. Такива практики се възприемат от мнозина като несправедливи.

Новите правила биха означавали по-високи данъчни тежести за огромните мултинационални компании, само че биха затруднили страни като Ирландия да привлекат директни задгранични вложения с обещанието за извънредно ниски ставки на корпоративния налог.

Предложенията към момента са малко неразбираеми, само че последователно се оформят, разяснява японският финансов министър Таро Асо, който председателстваше срещата на Г-20 във Фукуока, Япония, като акцентира, че сега са преглеждат „ два стълба ” на данъчно облагане.
още по тематиката
Англия и Франция са измежду най-гласовите последователи на предложенията, които целят да създадат по-трудно прехвърлянето на облагите в юрисдикции с ниски налози.

Това сложи двете страни в спор със Съединените щати, които показаха угриженост, че интернет фирмите в Съединени американски щати са незаслужено адресирани в широкообхватните старания за актуализиране на световния корпоративен данъчен кодекс.

Големите интернет компании споделят, че съблюдават данъчните правила, само че те заплащат по-малко налози в Европа, нормално посредством канализиране на продажбите през страни като Ирландия и Люксембург, които имат леки данъчни режими.

„ Ние приветстваме неотдавнашния прогрес в оправянето с данъчните провокации, произлизащи от цифровизацията, и поддържаме амбициозната стратегия, която се състои от метод, учреден на два стълба ”, се споделя в официалното съобщение на Г-20 в неделя. „ Ще удвоим напъните си за реализиране на консенсусно решение с финален отчет до 2020 година ”.

„ Двата стълба ” на Г-20 биха могли да доведат до двойна заплаха за някои компании. Първият дирек планува данъчно облагане съгласно това къде се продават стоките или услугите, даже в случай че сдруженията не участват физически в дадена страна.

Ако фирмите към момента са в положение да намерят метод да трансферират облаги в убежища с ниски налози, тогава страните биха могли да ползват световна минимална данъчна ставка, която да бъде контрактувана по втория дирек.

„ Виждам висока степен на подготвеност за взаимна работа по този въпрос, която малко на брой можеха да чакат преди година ”, споделя Пиер Московичи, комисар на Европейския съюз по икономическите въпроси.

„ Ние в действителност имаме вяра, че софтуерните колоси, които не са единствено GAFA, би трябвало да заплащат обективен дял от налога, когато основават стойност и облаги ”. GAFA е акроним, постоянно употребен за обозначаване на Гугъл, Amazon, Фейсбук и Apple, когато се приказва за въздействието на огромните софтуерни компании.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР