Новите портални рамки на ТОЛ системата ще следят и за

...
Новите портални рамки на ТОЛ системата ще следят и за
Коментари Харесай

Арки на пътя ще следят за винетки! Могат автоматично да издават фишове

Новите портални рамки на ТОЛ системата ще наблюдават и за винетки на леките коли. Контролните арки имат редица датчици, а главната им функционалност е да лови нарушители.

При засечена кола, която е без годна винетка или пък ППС над 3,5 тона без ТОЛ таксуване, незабавно ще се издават електронни фишове. Това става допустимо, откакто системата на ТОЛ към този момент има достъп до данните от Министерство на вътрешните работи и може незабавно да разпознава притежателя и да му наложи санкция.  

Освен че ще могат да сканират номера на всяка кола, рейс и камион и да ревизират дали за съответното транспортно средство има годен винетен стикер или платена тол такса, те ще могат да преброят осите, да изтеглят осево и симетрично натоварване. В действително време те ще засичат нарушителите и незабавно ще подават информация към АПИ. 

" На тол рамките има ситуирани лазерни скенери, които вършат цялостно снимане на композицията, все едно на ППС-то се прави ядрено-магнитен резонанс - цялата композицията се вижда като размер. Така се прави вторична инспекция за брой оси и отклонения отвън габаритите. Ако има нарушавания, незабавно ще се подаде информация ", обясни на демонстрационна среща проф. Олег Асенов /член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ)/ пред Камарата на автобусните превозвачи. 

Рамките са оборудвани с лазерни скенери и разнообразни типове камери, в това число и с камера за преглед. Част от тях към този момент са инсталирани върху някои от инфраструктурните сектори, които ще попаднат в обсега на платената пътна мрежа. Рамките са с контролна функционалност, а не за пресмятане на цени. 

" Когато мине един рейс или камион през рамката се задейства часовник. Ако за 2 часа, доставчикът, с който имате контракт, не поддаде информация, че транспортното средство е минало от там и не изиска цена за прекосяване, този камион става извършител. Ако има издадена маршрутна карта, системата знае това и " предава " на всички рамки, че рейсът или камионът с този номер за 24 часа напред е " бял рейс ", т.е. позволено му е прекосяването. Тогава рамката отхвърля регистрацията и непосредствено пропуща ППС-то ", разясни проф. Асенов.

Така тол патрулите, ситуирани по пътното платно, ще имат доста по-малка роля, а главният надзор ще бъда с помощта на автоматизираната система на контролните портални рамки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР