Новите почетни граждани на Перник са българският патриарх Неофит и

...
Новите почетни граждани на Перник са българският патриарх Неофит и
Коментари Харесай

Патриарх Неофит и световната шампионка Василена Йорданова са новите почетни граждани на Перник

Новите почетни жители на Перник са българският патриарх Неофит и международната шампионка по таекуон-до за 2019 година Василена Йорданова. Почетните знаци на града им бяха връчени на тържествено съвещание на Общинския съвет.

Негово светейшество е почетен с почетното звание по предложение на предприемчив комитет, ръководен от регионалния шеф Ирена Соколова. Номинацията се базира на изключителния принос на патриарха за възраждането на десетки църкви и манастири в Пернишко. Инициаторите декларират, че повод за начинанието е стремежът да се продължи традицията годишнините на града да бъдат увенчавани с духовни достижения.

Младата перничанка Василена Йорданова е неколкократна републиканска, европейска и международна шампионка по таекуон-до и кикбокс от 2012 до 2019 година.

"Преди 1000 години всеки е търсил Перник на картите ", съобщи в тържествено слово акад. Антон Дончев. Той напомни славната история на селището и акцентира, че два пъти двехилядният Перник е спирал трийсетхилядна ромейска армия.

Патриарх Неофит одобри оценката с признателност и благодарност за оценката, която, по думите му, се дава за неговите скромни писания.

"Ще пожелая молитвено отсега нататък със застъпничеството на Св. Иван Рилски - нашият народен светец, да бъде всичко по този начин, както положителните българи биха подредили своя живот ", сподели Негово светейшество.

Василена Йорданова даде обещание да зарадва перничани с нови достижения.

На тържественото съвещание участва и президентът /2002-2012 г./ Георги Първанов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР