Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията

...
Новите пенсионери ще могат да включват при изчисляване на пенсията
Коментари Харесай

НС реши: Пенсионери няма да бъдат ощетявани, без детски при 5 отсъствия

Новите пенсионери ще могат да включват при пресмятане на пенсията и най-доходоносните си години преди 1997 година Така след неодобрение от новата формула за пенсиониране, Народното събрание поправя Кодекса за обществено обезпечаване. И още едно значимо решение в обществената сфера - родителите на деца с 5 неизвинени отсъствия за месец ще бъдат лишавани от детски помощи, като финансовата помощ от страната за детето ще бъде насочвана към учебното заведение.


Желаещите да се пенсионират ще могат да включват при изчисляването на самостоятелния си коефициент най-хубавите си като приход 3 години отпреди 1997 година и Национален осигурителен институт ще избира по-изгодния за тях вид - дали да получават пенсия въз основа на тези приходи или тя да зависи единствено от приходите им след 2000 година
Бисер Петков: Пенсионният орган ще пресмята два размера и служебно ще преценя кой е по-благоприятният, по-високият за пенсионера и него ще дефинира.
Вече подалите документи ще имат 6 месеца да изискат преизчисляване на избраната им пенсия. Този правилник за сравняване на размера на пенсиите ще е годен до началото на 2023 година

С корекции в Закона за общественото подкрепяне пък беше признато да се стопират за една година детските помощи на родители, чиито деца са създали 5 или повече неизвинени отсъствия за месец. Същата мярка се ползва и при тридневно неявяване от наложителната предучилищна подготовка. В такива случаи отпусканата от страната финансова помощ ще се насочва към учебното заведение, като Хасан Адемов от Движение за права и свободи предизвести, че прекъсването на детските при нередовно вървене на учебно заведение нарушава европейското право и че в закона не е разказано по какъв начин учебното заведение ще оперира с тези пари.
Хасан Адемов: Учителката в междучасието преценя, че детето има потребност от маратонки, отива до най-близкия магазин и за 40 лева купува маратонки, пергел или тетрадка. Това ли ми казвате сега?
Процедурата по потреблението на парите, когато вместо към родителите бъдат пренасочени към учебното заведение, ще бъде конкретизирана в допълнение в разпоредба, дадоха отговор от ГЕРБ. Според тях няма несъгласие с европейски правила, помощта за детето остава, единствено трансформира нейния получател.
Милена Дамянова: На процедура ние споделяме, че не лишаваме пари. Много ясно сме го споделили. Тези пари остават при детето и се употребяват за съответните му потребности.
Новите правила влизат в действие с началото на идната година. И още една основна смяна в Закона за общественото подкрепяне - хората в трудоспособна възраст ще получават обществени помощи, единствено в случай че поставят общественополезен труд или са включени в стратегии за ограмотяване или повишение на квалификацията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР