Новите образователни системи трябва да съчетават предимствата на традиционните модели

...
Новите образователни системи трябва да съчетават предимствата на традиционните модели
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Образованието трябва да съчетава предимствата на традиционните модели с иновации

Новите просветителни системи би трябвало да съчетават преимуществата на обичайните модели и системи с нововъведения. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на кръгла маса „ Образование 4.0 “. Това оповестиха от пресслужбата на МОН.

Министерството на образованието и науката вкарва предмета „ Компютърно моделиране “ от 3-ти клас, финансира действия по ползи в региона на програмирането от 1-ви до 7-ми клас, заяви министър Вълчев. Той уточни, че ще бъде повишен броят на паралелките по информатика в гимназиален стадий, ще се уголемява и програмата за образование на гимназисти, които не са в паралелки по информатика, за придобиване на професионална подготовка “Приложен програмист ”. Министърът изрази убеденост, че през идващите години в програмата ще бъдат включени 3000-4000 деца.

Променят се и образователните стратегии, с цел да се вплетат цифровите компетентности във всички тях. Осигурява се и достъп до електронно наличие и до електронно четими разновидности на учебниците.  Изграждат се wi-fi мрежи във всички учебни заведения, с цел да има интерактивно образование. МОН ще подкрепи учебните заведения да поддържат електронни платформи и дневници. Организират се и образования на учители за преподаване посредством осведомителни технологии и за основаване на лично просветително наличие, уточни още министър Вълчев във връзка ограниченията, предприемани от МОН.

Скоро ще приказваме не за Индустрия 4.0, а за Общество 4.0 – по-хармонично, новаторско, включващо, в което машините оказват помощ на хората да живеят по-добре, само че индивидът е в центъра, съобщи Красимир Вълчев.
Най-масовите специалности на бъдещето ще бъдат тези, които са свързани с работата с хора, грижата за индивида, прекарванията, които изискват схващане на индивида, т.е. тези, които изискват филантропично обучение и няма да бъдат сменени от изкуствения разсъдък, сподели Вълчев.

По време на форума, в който участваха еврокомисарят по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел и кметът на София Йорданка Фандъкова, бяха показани положителни практики на въвеждане на нововъведения в учебните заведения, както и електронни платформи, които могат да създадат образованието по-интересно.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР