Новите облекчения засягат малките инсталации, за които в момента процедурата

...
Новите облекчения засягат малките инсталации, за които в момента процедурата
Коментари Харесай

Кои изисквания отпадат за покривни соларни системи ВЕИ

Новите облекчения засягат дребните съоръжения, за които сега процедурата е повече от тромава. Това ще ускори интереса към схемата за слънчеви бойлери и панели, която потегля от февруари с бюджет 59.8 млн. лева Отпушването на плановете не е резултат от далновидна политика, а е опит на отбягване на европейски съд и наказания.
Нова серия облекчения при инсталацията на дребни фотоволтаици за покриви на къщи към този момент са факт, откакто в края на предходната седмица депутатите утвърдиха на второ четене промени в Закона за устройство на територията. Това е значима стъпка за новите планове, тъй като от 1 февруари семействата ще могат да получат пари за фотоволтаични системи за затопляне на вода или създаване на покривни слънчеви централи за произвеждане на ток, като общият бюджет на безвъзмездното финансиране е 59.8 млн. лв..

С измененията в Закон за устройство на територията отпадат редица условия, които досега бавеха плановете, а това ще разреши доста по-бързо и дейно напредване на документите по плановете, което в някои случаи може да отнеме месеци.

Реклама
Една от главните промени е отпадането на условието на позволение за градеж на солари с мощ до 20 kW за лични потребности, каквито са множеството покривни съоръжения. Първоначалният вид на измененията бе това да важи за до 10.8 kW, само че след това депутатите трансформираха условието за мощ и по този начин на процедура разшириха обсега на облекчението. Уведомлението ще се подава на две места - до основния проектант на общината и до съответното енергодружество.
Лесно не значи гратис
Според специалисти прекосяването към осведомителен режим, когато силата се употребява единствено за лични потребности, без да се препродава ще отпуши процедурите, част от които сега тънат в администрация. Тънкият миг тук е, че въпреки и облекчена, процедурата, става известно, не е безвъзмездна - да вземем за пример по информация на " Капитал " таксата за подаване на съобщение за създаване ВЕИ за лично ползване, събирана от " ЕРП Запад ", е 97 лева

С друга корекция в закона монтирането на съоръжения с мощ до 1 MW и отвън обитаемоте места също ще става по облекчена процедура. За тези планове към този момент няма да се изисква разработване и одобрение на обстоен организационен проект.
(Почти) непринудено
Промените значително кореспондират с утвърдените от Министерския съвет промени в Закона за ВЕИ в края на 2022 година. Най-общо те плануват доста облекчение на процедурите по присъединение нови мощности с обща мощ до 1 MW (покривни и фасадни конструкции), като се понижават периодите за изследване и издаване на мнение за изискванията и метода за присъединение (те към този момент ще са сред 15 и 40 дни). За съоръжения до 10.8 kW в това число се планува още по-облекчен ред за присъединение, при който срокът е до 30 дни след издаване на мнението.
Реклама

На пръв взор отпушването на новите планове приказва за съобразително мислене с оглед новите действителности - раздялата с " Газпром " на фона на войната в Украйна, високите цени на електрическата енергия и желанието на бизнеса и семействата за енергийна самостоятелност. Всъщност обаче действителността е малко по-различна, а идват поради опасност от наказания.

До средата на 2021 година България трябваше да отрази евродирективата за поощряване на потреблението на сила от възобновими източници (Директива (ЕС) 2018/2001) и защото това не се случи, от Европейска комисия уведомиха страната ни, че стартират процедура по нарушаване, която може да приключи и със съд. Сериозен тласък се оказаха и милионите (за огромни централи и дребни фотоволтаици за домакинствата), планувани по Плана за възобновяване, където бързото и елементарно присъединение са част от изискванията за заплащане.
Три месеца за 200 милиона Три месеца ще бъде отворена за кандидатстване една от най-атрактивните ограничения по Плана за възобновяване - схемата за ВЕИ и акумулатори с общ бюджет 200 млн. лева Кандидатстването ще стартира през февруари, оповестиха от Министерството на нововъведенията и растежа, което управлява мярката. Най-вероятно обаче още в първия месец плановите оферти ще надвишават нейния бюджет. Мярката е ориентирана към построяването на слънчеви панели върху покрива на обещано дружество, фасадата му или на терена, на който се намира то. Батериите ще могат да съхраняват силата до няколко дни, като тя ще се създава само и единствено за лична приложимост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР