Новите мита, които президентът Доналд Тръмп може да наложи на

...
Новите мита, които президентът Доналд Тръмп може да наложи на
Коментари Харесай

Лоши дни за глобалния автомобилен пазар

Новите мита, които президентът Доналд Тръмп може да наложи на вноса на транспортни средства в Съединени американски щати, ще бъдат просто следващия удар против автомобилните производители, които се оказва, че се сблъскват със съществени проблем в световен мащаб даже и сега, оповестява Bloomberg.

Резултатите от следствието дали вносът на коли би могъл да съставлява опасност за националната сигурност бяха получени от Тръмп в неделя, което накара Европейският съюз и Япония мигновено да реагират. В понеделник пък Китай регистрира още един месечен спад в продажбите на коли. Най-големият авто пазар в света се причислява към други райони, в това число Европа и Съединени американски щати, където годината стартира по-слабо от предстоящото. Това подхранва в допълнение паниките за промишлеността, която към този момент се бори с намаляващите облаги на фона на рекордните разноски за финансиране на стратегии за електрически и самоуправляващи се коли.



Затвърждаващата се рецесия на китайския пазар, който е главен мотор на растежа през последното десетилетие, не оставя на производителите доста благоприятни условия за реакция. Япония също се задъхв, а размерите на други, по-малки пазари не са задоволителни, с цел да компенсират спада в най-големите търговски райони.

" Напрежението е огромно и се усилва. В същото време държавното управление не приема стимулиращи политики, с цел да ускори пазара ", разяснява Гу Ятао, основан в Пекин авто анализатор от консултантската компания Roland Berger, отговарящ за Китай.

Глобалното закъснение на пазара се отрази отрицателно на облагите на съвсем всички производители - от Ford Motor Co. до Volkswagen AG и Toyota Motor Corp. - като този развой съответства с големите им вложения в създаването на електрически автомобили и самостоятелни транспортни средства. В допълнение към това, комерсиалните проблеми, политическите катаклизми и отрицателното отношение към дизела се отразяват на потребителските настроения, а съществуването на от ден на ден услуги за споделени коли прави все по-малко належащо притежаването на персонални.

Дори и с предстоящото възобновяване на Китай през второто полугодие, международният авто пазар ще доближи оптимален напредък от едвам 1%, счита Джанет Луис, анализатор в Macquarie Group Ltd. в Токио, и предвижда, че на американските и европейските пазари няма да има кой знае каква смяна. " Не може да се чака, че развитите пазари ще имат някакъв забележителен напредък ", счита и Джоу Джинчен, анализатор в изследователската компания Fourin Corp. в Нагоя, Япония. Според него комплицираната световна комерсиална среда също въздейства отрицателно.

Доналд Тръмп заплаши, че ще наложи мито от 25% на импортираните коли, което ще бъде сериозен удар върху търсенето и ползите на производителите. От Министерството на търговията оповестиха, че са дали на президентът на Съединени американски щати констатациите от следствие дали импортираните транспортни средства съставляват опасност за националната сигурност. То обгръща всички транспортни средства, в това число джипове, микробуси и лекотоварни коли, както и авточасти. Американските и задграничните автопроизводители към този момент лобираха против него, а Тръмп има 90 дни да реши какви дейности да предприеме.

Европейски Съюз даде обещание бърз отговор, в случай че Съединени американски щати наложат новите мита. Брюксел е изготвил такси за общо 20 милиарда евро за артикули от Съединени американски щати, в случай че Тръмп извърши опасността си, която би блъснала основно Германия. Ако европейският експорт бъде обиден от дейности на Съединени американски щати, Европейски Съюз ще " реагира бързо и съответно ", съобщи пред кореспонденти Маргаритис Шинас, представител на Европейската комисия.

Сходни мнения идват и от Япония. Министърът на стопанската система Тошимицу Мотеги към този момент се придържа към позицията, че Съединени американски щати няма да приложат по-високите мита върху вноса на японски коли и авточасти, най-малко до момента в който договарянията сред двете страни за комерсиална договорка не престават.

Дилърските продажби в Китай бележат спад от 17.7% за предишния месец, откакто втората по величина стопанска система в света изпитва компликации, до момента в който договарянията със Съединени американски щати по отношение на комерсиалната война не престават. Потребителите не бяха съблазнени даже от отстъпките за китайската Нова година. Като цяло, предходната година пазарът се сви за първи път от началото на 90-те години. Това несъмнено се трансформира в голямо предизвикателство за автомобилните производители, които вложиха милиарди за фабрики и индустриални линии в Китай през последните десетилетия, като ги прави несигурни дали и по кое време ще се върне растежът.

Проблемите на Jaguar Land Rover Automotive Plc в Китай да вземем за пример костваха на компанията-майка - Jaguar Land Rover Limited - 3,9 милиарда $ този месец. Daimler AG и BMW AG пък понижиха прогнозите за облагата си през предходната година на фона на натиска, приближаващ поради комерсиалната война на Съединени американски щати и Китай, която се отрази и на търсенето на автомобил. В същото време Hyundai Motor Co. предишния месец освободи краткотрайно доста служащи, до момента в който премисли индустриалните си проекти в страната.

Случващото се в Китай е отражение на обстановката по света. През януари, в Европа продажбите на коли бележат спад за пети следващ месец. В Съединени американски щати, четирите най известни марки премиум коли също не се радват на положителни дни, като там наклонността за спад върви от края на 2018 година
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР