Новите мерки за затягане на контрола върху софтуера, който търговците

...
Новите мерки за затягане на контрола върху софтуера, който търговците
Коментари Харесай

Нови мерки на НАП срещу измамите разтревожиха бизнеса

Новите ограничения за стягане на контрола върху софтуера, който търговците употребяват за отчитане на оборотите си, ще се окажат надалеч по-мащабни и по-високи разноски, в сравнение с сочат плановете на финансовото министерство. Това предизвестява Българска стопанска камара след сигнали на свои членове за усложненията, които ще породи следващият ремонт на наредбата за фискалните устройства.
Проектопромените плануват компаниите да желаят от Национална агенция за приходите утвърждение за всеки програмен продукт " за ръководство на продажбите ", който желаят да употребяват. Според данъчните тази мярка ще пресече опитите да се укриват обороти и да се издават подправени касови бележки. Нарушението е станало " народен спорт " в ресторантьорския бизнес, където посредством манипулиране на програмките се укривали до 70% от оборотите, изясни представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров, написа в. " Сега ".
Според приходната организация новите условия на Национална агенция за приходите ще обиден единствено така наречен фискални принтери. В момента има регистрирани към 43 000 такива устройства, а подмяната на софтуера щяла да коства „ единствено “ към 17 млн.лева. Според бизнеса обаче разноските ще са доста повече. Законът за Данък добавена стойност засяга всевъзможен програмен продукт за ръководство на продажбите, в това число и подобен, който не е обвързван с фискално устройство, изясни Станислав Попдончев, финансов шеф на БСК. Такива са системите за ръководство на работата с клиенти (CRM), за обработка на предложения, за издаване на фактури и други. Затова БСК упорства наредбата да се пренапише в тази й част.
Освен това бизнесът желае деликатно да се уточни достъпът на Национална агенция за приходите до информацията от софтуера за ръководството на продажбите . Често той е част от поголеми системи за ръководство и обмисляне на ресурсите в предприятията, които съдържат комерсиална загадка.
Оказва се също, че има сектори, за които е невероятно да отговорят на новите условия всяка продажба да бъде регистрирана до 5 минути в системите на Национална агенция за приходите. При търговията на едро и разносната търговия от време на време след поръчването на стоката минават ден-два, до момента в който продажбата бъде приключена, а новите разпореждания не позволяват това, изясни Попдончев.
На са напълно ясни и наредбите с регистрацията на електронните търговци. Предвижда се всеки, който се занимава с електронна търговия, без значение дали през личен домейн или през платформа за продажби в интернет, преди да стартира активност, да се записва в портала за е-услуги на Национална агенция за приходите с електронен автограф. Излиза, чечовек, който желае да продаде остарелия си велосипед посредством интернет, ще бъде третиран като извършител, в случай че не се записва в Национална агенция за приходите.
Затова от БСК упорстват ясно да се запише, че е-регистрацията е наложителна единствено за лица, които продават артикули в интернет „ по занимание “, а не за всеки, които случайно предлага нещо за обмен онлайн.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР