Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са

...
Новите мерки за облекчаване на връщането на заеми ще са
Коментари Харесай

Банките обмислят отлагане на плащанията по кредитите за определен период

Новите ограничения за облекчение на връщането на заеми ще са ориентирани към тези клиенти на банките, които до този миг са били изрядни към, разгласи ръководителят на Асоциацията на банките в България и основен изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов.

Новите ограничения, които ще бъдат предложени от Европейския банков орган са ориентирани към тези, които и досега преди пандемията са били постоянни платци на отговорностите си, изясни Андронов пред Българска национална телевизия. Насоките на ЕБО се чака да бъдат оповестени в сряда (1 април).

Основната мярка, която банките обмислят, е отсрочване на заплащанията по заемите за избран интервал. Разглеждат се още няколко разновидността - пролонгация на главницата и лихвите, единствено на главницата или единствено на лихвите.

Другата мярка, оповестена от държавното управление, е, отпущането на безлихвени заеми от комерсиалните банки посредством съдействието на Българската банка за развиване, чийто капитал бе повишен със 700 млн. лева от страната.

Още в понеделник шефът на Българска народна банка Димитър Радев заяви, че се работи по ограничения за отсрочване на заплащането по заемите. Те би трябвало да подсигуряват безпроблемното действие на паричния режим на страната.

"Това, което ще стане, е, че евентуално до сряда, Европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се ползват тези спомагателни ограничения. В основата им стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", изясни Радев.

По думите му хората с ипотечни заеми би трябвало да приказват с банките по този проблем и това е точно задачата на регулаторните ограничения, които предлага Българска народна банка.

"Да се даде спомагателна еластичност, спомагателни благоприятни условия на комерсиалните банки, тъй че с самостоятелен метод към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко състояние от позиция на финансова адекватност и ръководство на кредитния риск ", добави гуверньорът на централната банка.

До момента две страни от Европейски Съюз са въвели мораториуми върху заплащанията по заеми - Унгария и Полша. Публичен мораториум към този момент бе разгласен в Унгария, а частен – в Полша. Разлика сред двата мораториума е, че обществените мораториуми се вкарват със закон, а частните – по решение на комерсиалните банки с утвърждението на надзорната институция.

У нас към този момент бяха отстранени наказателните лихви и неустойките по време на изключителното състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР