Новите лидери на ГСДП - Норберт Валтер-Боянс и Саския Ескен,

...
Новите лидери на ГСДП - Норберт Валтер-Боянс и Саския Ескен,
Коментари Харесай

Нов натиск отляво - ще оцелее ли управляващата коалиция в Германия

Новите водачи на ГСДП - Норберт Валтер-Боянс и Саския Ескен, са известни съперници на продължаването на съюза с ХДС/ХСС.

Избраното в края на седмицата управление на основна партия в Германия усили въпросителните над стабилността на ръководещата коалиция и накъде ще поеме обичайна Германската социалдемократическа партия.

Ако обединението в Берлин се разпадне, това ще е краят на ерата " Меркел " и ще последват или предварителни избори, или трудно ръководство до постоянния избор за парламент на едно едва държавно управление на малцинството.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Борсите незабавно реагираха с разлъка с немски държавни облигации, в това число тъй като вложителите подозират, че се задава прекосяване към фискална агресия в политиката на кабинета в Берлин.

Християн-демократическият съюз на канцлера Ангела Меркел - водещата партия в държавното управление, би трябвало да се оглежда и за възможностите, които ѝ предлага известността на " Зелените ". В неделя в провинция Саксония бе съединена локална коалиция на ХДС, ГСДП и Зелените, известна като " кенийска " поради завършеният от партиите трибагреник като този на националния байрак на страната Кения. Това ще е третата сходна черно-червено-зелена коалиция след тези в Саксония-Анхалт и Бранденбург. С нея се изолират националистите от " Алтернатива за Германия " (тази партия също си смени през уикенда управлението с човек от още по-дясното крило), само че използван ли е този модел на федерално равнище?

В неочакван резултат от изборите за ново управление на ГСДП победи лявото крило (ден преди вота неговите представители бяха с 22 против 38 % за досегашните лидери), а то си е подготвило условия към Меркел и съдружния сътрудник, част от които наподобяват мъчно допустими. По начало Норберт Валтер-Боянс и Саския Ескен са известни съперници на продължаването на съюза с ХДС/ХСС. Но, въпреки това, самите партийни членове не са в възторг доста от промяната на управлението си - едвам 53.3% от тях участваха в първия кръг на гласуването. Проучване от петък за телевизия ZDF сподели, че 40% нямат мнение за конкуриращите се двойки за управителните постове в ГСДП.

Годишната конференция на партията е в петък в Берлин и на нея ще се разбере дали страната не отива към предварителни избори при започване на 2020 година Редовните избори за Бундестаг би трябвало да са през 2021 година, ГСДП е с едвам 13% поддръжка от гласоподавателите, а лявото крило в партията счита, че повода е точно в разочарованието на симпатизантите ѝ от това, че партията необяснимо за тях продължава да стои в коалиция с Меркел. Валтер-Боянс - някогашен финансов министър за 7 години на Северен Рейн Вестфалия, сподели пред телевизия N-TV, че персонално той не счита, че обединението е от изгода за страната или партията. И той, и Ескен настояха в неделя, че резултатът от гласуването за партийно управление не са за това кой е победил или изгубил, а за сближение на ГСДП и опазване на целостта ѝ, с цел да може да се предоговори съдружното съглашение.

Исканията им включват повишение на минималната заплата, огромно вложение в климатични политики и национална инфраструктура, унищожаване на договорите за частична трудова претовареност и други Резултатът е директна офанзива към строгите фискални правила на държавното управление, правилата на ХДС/ХСС и това, което поддържа победеният претендент - финансовият министър и вицеканцлер Олаф Шолц. Още в събота вечерта Паул Цимиак, общоприет секретар на ХДС, сподели, че партията изключва каквито и да е промени в договарянето месеци наред съдружно съглашение.

Какви са сюжетите

1. Коалицията оцелява

В ХДС/ХСС считат, че Валтер-Боянс и Ескен може да са на думи огромни критици на обединението, само че нямат интерес от разглобяването ѝ, тъй като паритята им ще изгуби достъп до властта и доста депутати в предварителни избори. Консерваторите може въпреки всичко да създадат някои отстъпки, а в хода на обясненията какво да се прави, новите водачи на ГСДП ще формулират с какви съществени претенции партията отива на изборите през 2021 година

2. Правителство на малцинството

Ако ХДС/ХСС не правят отстъпка от безапелационната си позиция, а ГСДП продължи да упорства на неприемливи за десницата фискални условия, социалдемократите ще изоставен държавното управление. Така в него остават ХДС и баварската ХСС, а канцлерът Ангела Меркел губи нежното си болшинство в Бундестага. Това се случва тъкмо преди значимото за бъдещето на Европейски Съюз начало на немското председателство на Европейски Съюз на 1 юли 2020 година Но поддръжници на този сюжет споделят, че бюджетат за 2020 година към този момент е утвърден, тъй че до пролетта на 2021 година държавното управление на малцинството ще ръководи релативно без проблеми.

3. Нови договаряния и появяването на коалиция " Ямайка "

Това е разновидността със подмяна на ГСДП с демократичните Свободни демократи и Зелените (т.е. черно-жълто-зелена коалиция). Такъв опит към този момент бе изработен след изборите от 2017 година, само че либералите се отдръпнаха. Сега Зелените са във напредък и имат интерес повече от избори, в сравнение с от възобновяване на договаряния за коалиция, откакто е преполовил мандатът на Народното събрание. Докато се контракти нов ръководещ съюз, ще настъпи време за постоянни избори и започването на акция за тях.

4. Предсрочни избори

От управлението на ХДС се чуват предизвестия, че ще е безконтролно за се поеме към този сюжет, който е и краят на Меркел в ръководството. Това ще обърка много политически планове, придвижвани през Народното събрание, измежду които значимите пенсионен и климатичен пакети. Но и е доста евентуално да е неизбежно отиването на нови избори, в случай че ГСДП напусне обединението. Поради това консерваторите приканват социалдемократите по-бързо да вземат решение, с цел да има способно да работи държавно управление в първата половина на 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР