Новите лични карти ще бъдат с чип, в който ще

...
Новите лични карти ще бъдат с чип, в който ще
Коментари Харесай

Новите лични карти ще са с чип с биометрия, електронни подпис и самоличност

Новите персонални карти ще бъдат с чип, в който ще има биометрия, електронна идентичност и електронен автограф. Въвеждат се и краткотрайни персонални карти, които ще бъдат за тези, на които е неразрешено да напущат страната. Издаването на новите персонални документи би трябвало да стартира при започване на 2020 година, когато изтича валидността на огромна част от сегашните.

Предвижда се таксите за новите персонални документи да бъдат същите, каквито са и в този момент. Ще има смяна единствено в периода за експресно издаване. Заради централизираното разработване - вместо за сегашните 8 часа - експресната поръчка ще се извършва за 12 до 24 часа. Запазват се периодите за бързата от 3 работни дни и за елементарната от 30 дни.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Във всяко едно районно ръководство на полицията или в ОДМВР ще могат да бъдат подавани заявките за издаване на документите и надлежно да бъдат получавани готовите документи.
Очаква се още да отпадне ограничаването заявление за издване на персонална карта или чуждестранен паспорт да се подава единствено в районното по непрекъснат адрес. В новите персонални карти ще има чип, който ще съдържа биометрични данни и електронна еднаквост.

Новите персонални карти с електронна идентичност ще могат да се употребяват и за електронен автограф. Чипът ще се чете безконтактно, по този начин инвестицията за използването на електронни услуги ще бъде единствено закупуването на един читател.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Ще може да се минава през гранична инспекция, през така наречен " електронни гейтове " по летищата, както сега може да се минава с интернационалния паспорт, без да се чака на опашка.
Валидността на персоналните карти се резервира - 10 години. При паспортите има смяна - ще имаме избор сред паспорт с годност 5 години и паспорт с повече страници и годност от 10 години.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Смятам, че това ще облекчи българските жители и изключително тези, които живеят в чужбина и с цел да не се получават тези опашки, на които станахме очевидци пред българските посолства и консулства.
Личните документи, които имаме сега са годни до датата изписана върху тях и по-ранната им замяна няма да бъде наложителна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР