Новите лични карти с чип и биометрични данни ще се

...
Новите лични карти с чип и биометрични данни ще се
Коментари Харесай

Новите лични карти с чип ще се печатат под земята


Новите персонални карти с чип и биометрични данни ще се печатат подземен. Причината е условията за оптималната сигурност машините, на които ще се печатат документите, би трябвало да са ситуирани на под земята етаж, написа "Труд ".
На 27 ноември ще бъдат признати офертите на двете немски компании – “Веридос ГмбХ и Обединение “Мюлбауер Ай Ди Сървисиз ГмбХ – С&Т”, които останаха на финала на процедурата за избор на реализатор за създаване на системата за издаване на новите документи за идентичност. Ден по-късно ценовите офертите в надпреварата за 238 млн. лева без Данък добавена стойност ще бъдат отворени, а до края на годината се чака да се разбере и спечелилият.
Който и да завоюва търга обаче, надали ще успее за 10 месеца да построи новата постройка, в която ще се печатат всички документи за идентичност. От Министерство на вътрешните работи плануват интервалът за строителство на новата постройка и доставката на оборудването да стане в период от 16 месеца. Това значи, че при най-доб­ро стичане на събитията най-рано през април 2021 година ще има подготвеност за отпечатване на персонални карти с чип.
През юли тази година депутатите гласоподаваха от 1 октомври 2020 година новите персоналните карти да имат чип с биометрични данни, което надали ще се случи. Още тогава стана ясно, че е допустимо поради оборване на процедурата срокът да не бъде спазен, а на жителите да се наложи два пъти да вадят персонални карти. От Министерство на вътрешните работи увериха, че няма проблем да се извадят документи по остарелия пример. През 2020 година би трябвало да бъдат сменени 999 018 персонални карти и 637 743 паспорта, заяви на последния парламентарен надзор вътрешният министър Младен Маринов.
Търгът за разработване на новите документи за идентичност беше разгласен още през 2016 година Тогава цената на поръчката бе за близо 600 млн. лева, само че министър председателят Бойко Борисов подреди да бъде прекъсната.
МВР е в подготвеност да посрещне всеобщите опашки за промяна на персоналните документи. Над 3 млн. души ще би трябвало да сменят персоналните карти и паспортите си до 2021 година. През 2020 година би трябвало да бъдат сменени 999 018 персонални карти и 637 743 паспорта, а през 2021 година – 1 088 116 персонални карти и 563 129 паспорта, стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на депутатски въпрос в Народното събрание. Новите персонални карти ще имат чип с биометрични данни. Международният паспорт може да е с годност от 5 или 10 години.
Всички дирекции на Министерство на вътрешните работи в страната са организирали подаването на заявки за новите документи. Мобилни биометрични станции, при съблюдаване на наредбите на нормативните и поднормативни актове, ще подкрепят чиновниците при работата им.
От Министерство на вътрешните работи увериха, че за осъществяване на това напътствие в помощ на звената “Български документи за самоличност” могат да се пренасочват чиновници от други отдели.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР